Dodik: Džaferović putuje u Pakistan

  • 27.08.2020. 14:10

Predsjedništvo BiH odlučilo je na današnjoj 15. sjednici da predsjedavajući Šefik Džaferović putuje u Pakistan gdje bi najvjerovatnije trebalo da potpiše sporazum o readmisiji.

"Razmatrali smo pitanje migracija, slažemo se u tome da ciljevi koje treba postići u BiH da se spriječi njihov ulazak, a drugo da se bitno smanji njihov boravak u BiH. Zbog toga smatramo da sa zemljma iz koje dolazi najveći broj migranata kao što je Pakistan, Maroko i druge zemlje, treba da se napravi sporazum o readmisiji kako bi se omogućilo da se oni vraćaju iz zemlje iz kojih dolaze", rekao je srpski član predsjedništva Milorad Dodik.

Takav sporazum je najavljen sa Pakistan i danas je na sjednici Predsjedništva BiH odobreno da Šefik Džaferović putuje u tu zemlju radi mogućeg potpisivanja sporazuma.

"Smatrali smo da napori koji se čine oko saradnje ministarstva bezbjednosti BiH, MUP-a Srbije i MUP-a Crne Gore da se naprave zajednički timovi je dobra mjera da se smanji broj migranata koji ulaze sa granica tih zemalja u BiH. Pozdravili smo aktivnosti Granične policije i policije Republike Srpske i primijetili smo da je smanjen broj ulazaka migranata u BiH", rekao je Dodik.

Tražili smo da se pojačaju kapaciteti Granične policije i naložili Savjetu ministara da iz sredstava rezerve koje imaju 5 miliona KM odvoje za programe upravljanja migrantskom krizom. Ideja koju treba podržati jeste da se migrantima koji su BiH onemogući ulazak u urbane sredine, gradove, naseljene sredine i da se na prostorima udaljenim od tih naprave posebni smještaji za njih", poručio je Dodik.

  • 20:00 Imate riječ sa Milijanom Kos

    ''Ko? Šta? Kada? Gdje? Zašto? Kako? I tu se pitanja ne zaustavljaju - otvoreno i odvažno.

  • 20:45 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:30 Serija: Aviondžije

    Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Serija: Еl Čapo (16+)

  • 23:20 Serija: Red Rok (12+)

    Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.