Sastanak Vučić-Čović

Dodik i Vučić u Mostaru: Otvaranje Sajme privrede i obilazak Saborne crkve

  • 09.04.2019. 07:23

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik obratiće se danas na svečanosti povodom otvaranja 22. Međunarodnog sajma privrede u Mostaru, jedne od najvećih sajamskih manifestacija u BiH. 

Sajam će okupiti više od 860 izlagača iz 27 zemalja koji će predstaviti proizvode i usluge posjetiocima iz četrdesetak zemalja. 

Otvaranju manifestacije prisustvovaće i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji će se prije otvaranja sajma sastati sa zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Draganom Čovićem. 

Programom posjete predviđen je i obilazak radova na obnovi Saborne crkve Svete trojice u Mostaru.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će tokom boravka  sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Mostaru  primarni zadatkak biti da sagledaju na koji način i kada mogu završiti kompletnu rekonstrukciju  Saborne crkve.

"Planiramo da zajedno posjetimo Sabornu crkvu i da se sastanemo sa srpskom zajednicom u Mostaru kao što smo učinili prošle godine. Želimo da vidimo šta smo uradili od onoga što je rečeno, mada već sada mogu da kažem da je sve realizovano, kao i da vidimo na koji način možemo pomoći srpskoj zajednici", istakao je Dodik. 

Saborna crkva u Mostaru srušena je u proteklom ratu, a njenu obnovu, odnosno ponovnu izgradnju na nekadašnjim temeljima finansiraju i Srpska i Srbija.