Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik: Nema priznanja Kosova ni ulaska BiH u NATO

  • 06.10.2020. 19:07

BiH neće priznati Kosovo jer Republika Srpska na to ne pristaje. Možemo, samo, ekonomski da sarađujemo – jasan je srpski član Predsjedništva BiH. Danas je taj stav, u Sarajevu, prenio i švedskoj delegaciji koju je predvodila ministarka spoljnih poslova.

"I ministarki i njenim kolegama sam rekao da Republika Srpska ne želi, i neće,  dati saglasnost da BiH prizna Kosovo ali da postoji mogunost da se odnosi, prije svega ekonomski, relaksiraju kroz Mali Šengen i drago mi je da su preostala dva člana, malo sa zadrškom, prihvatili moj prijedlog da BiH postane članica Malog Šengena", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH. 

Ništa od Kosova ali ni od NATO-a. I to je Dodik prenio Šveđanima. 

"BiH nema saglasnot oko NATO-a i da se oko toga vodi, povremeno, žučna diskusija a svi znamo da i sama Švedska nije članica NATO-a a i ministarka je potvrdila da nisu članica niti planiraju da budu i da imaju format saradnje koji je vezan za nivo koji kod nas postoji kroz neke sporazume", istakao je Dodik.

Što se međusobnih odnosa tiče, saradnja je uspješna. Preko svoje razvojne agencije, Švedska odavno pomaže BiH a najavljen je i novi paket pomoći te zemlje. Paket pomoći, za Zapadni Balkan, najavljuje i Evropska unija i to težak devet milijardi evra od čega je dio bespovratan. Dodik kaže da je to pomoć za infrastrukturne projekte. Nećemo morati da se borimo sa jačim zemljama da bi dobili dio sredstava. Biće određeni projekti, i shodno našoj brzini, pojašnjava Dodik, sredstva će moći da se povuku. 

Dobro će doći za koridor "5C", željezničku infrastrukturu, ekologiju, digitalizaciju... Dodik je poručio i da nije imao uvid u izvještaj o napretku BiH ka EU koji je šef Delegacije Unije u BiH uručio predsjedavajućem Savjetu ministara. 

"Bilo je nekih napredaka kao famozna priča o Mostaru gdje 12 godina nije moglo da se glasa, sad se od toga pravi veliki uspjeh i za mene je, svakako i neke druge stvari, kao što je Strategija za ratne zločine zajednička Komisija Parlamenta BiH i EU. Ima tu teških pitanja u 14 mišljenja, tamo se traži promjena Ustava odlazak visokog predstavnika i stranih sudija sve su to pitanja koje će doći na dnevni red", naglasio je Dodik.

U petak će članovi Predsjedništva ponovo u Brisel, prije nekoliko dana, tamo se nisu sastali sa predsjednikom Evropskog savjeta, Šarl Mišelom, koji je bio u izolaciji zbog virusa.