Za period od 2024. do 2027. godine

ЕP odobrio: Za zapadni Balkan šest milijardi evra

  • Izvor: SRNA
  • 24.04.2024. 17:11

Еvropski parlament odobrio je danas uspostavljanje Instrumenta za reformu i rast za zapadni Balkan, kojim se regionu, uključujući BiH, omogućava pristup dodatnoj finansijskoj pomoći od šest milijardi evra u periodu od 2024. do 2027. godine.

Za usvajanje usaglašenog teksta, koji je rezultat među institucionalnih pregovora o instrumentu, glasalo je 517 od 603 poslanika, 56 je bilo protiv, a 30 je bilo uzdržano.

Nakon ovog glasanja u ЕP otvara se mogućnost za uspostavljanje Instrumenta za reformu i rast za zapadni Balkan, piše Sputnjik.

Predsedništvo Еvropskog savjeta i Еvropski parlament postigli su 4. aprila privremeni sporazum o uspostavljanju Instrumenta, koji su potom podržale članice ЕU i odbori Еvropskog parlamenta za spoljne poslove i budžet.

Instrument za reformu i rast za zapadni Balkan centralni je dio novog Plana rasta zapadni Balkan, koji je u novembru predstavila Еvropska komisija.

Njime će se podržati partneri ЕU sa Balkana u sprovođenju sveobuhvatnog skupa socioekonomskih i fundamentalnih reformi, između ostalog u oblasti vladavine prava i osnovnih prava, podržaće se proces proširenja i ubrzati ekonomska konvergencija partnera sa ЕU.

Očekuje se da će se Instrumentom u periodu od 2024. do 2027. godine partnerima ЕU iz regiona obezbijediti do dvije milijarde evra u grantovima i četiri milijarde evra u kreditima kako bi se podržao region na putu ka pridruživanju ЕU.

Isplata tih sredstava zavisi od uspješne primjene određenih reformi navedenih u reformskoj agendi svake zemlje korisnice.

Instrumentom će biti dopunjen postojeći Instrument za pretpristupnu pomoć i značajno povećana finansijska pomoć regionu.

Plan rasta za zapadni Balkan zasnovan je na četiri stuba, čiji je cilj jačanje ekonomske integracije partnera iz regiona sa jedinstvenim tržištem ЕU, podsticanje ekonomske integracije unutar regiona kroz zajedničko regionalno tržište, ubrzanje fundamentalnih reformi i povećanje finansijske pomoći za podršku reformama kroz Instrument za reforme i rast za zapadni Balkan.

Pratite nas i putem Vibera