Afera "Respiratori"

Fahrudin Solak će prenoćiti u SIPA-i

  • 28.05.2020. 23:01

U Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) večeras je počelo ispitivanje osumnjičenih u aferi "Respiratori" i to Fahrudina Solaka, direktora FUCZ-a, Fikreta Hodžića, vlasnika "Srebrene maline" i Fadila Novalića, premijera Federacije BiH.

Oni se osumnjičeni u aferi teškoj 10,5 miliona KM koja se odnosi na nabavku respiratora iz Kine.

Kako saznaje "Avaz" iz izvora bliskih SIPA-i, nakon četiri sata završeno je ispitivanje Solaka i on će biti zadržan 24 sata u ovoj agenciji.

To potvrđuje i činjenica i da je večeras njegov advokat sam napustio prostorije ove agencije u Istočnom Sarajevu.

I dalje traje ispitivanje Novalića i Hodžića i za sada nije poznato šta će biti sa njima dvojicom. Nije poznato i da li će Tužilaštvo BiH za ovu trojicu osumnjičenih tražiti određivanje pritvora.

Ovaj posao pod čudnim okolnostima dodijeljen je "Srebrenoj malini" u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića, a posao mu je dala Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) sa sada suspendovanim direktorom Fahrudinom Solakom na čelu.

Kada je u pitanju Fadil Novalić, njemu je juče oduzet telefon, SIPA ima čvrste dokaze da je ova trojka umiješana u nezakonite radnje čim se svi nalaze na ispitivanju u Lukavici. U prostorijama SIPA-e su i dva tužioca Tužilaštva BiH koji rukovode istragom.

Ovim je potvrđeno pisanje "Avaza" da Tužilaštvo BiH sumnjiči Solaka i Hodžića za organiziranje grupe, pranje novca i zloupotrebu položaja.

  • 19:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 20:00 Lutrija RS, Loto

    Prenos izvlačenja dobitnih kombinacije igre na sreću Loto 7/39 Lutrije Republike Srpske.

  • 20:10 Еmisija: Dosije

    ''Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 20:45 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:30 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.