Stručnjak za bezbjednost

Galijašević: Bošnjačkim vlastima dobro poznato da se oružje iz BiH koristi u Ukrajini

  • Izvor: SRNA
  • 05.03.2024. 13:30

Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević tvrdi da je bošnjačkim vlastima u Sarajevu savršeno dobro poznato da se oružje proizvedeno u BiH masovno koristi na ratištima širom svijeta, pa i u Ukrajini, i da se takva politika vodi "raširenih ruku".

- Američke kompanije koje kontrolišu pet fabrika namjenske industrije u Federaciji BiH imaju dugoročne strateške ugovore. Izvoz naoružanja iz BiH u Ukrajinu rade Amerikanci, ali u Sarajevu to dočekuju "raširenih ruku" - pojasnio je Galijašević.

On je napomenuo da nisu u pitanju samo minobacačke granate, već i haubički projektili, minsko-eksplozivna sredstva, puščana municija...

- Sve što se u BiH proizvede u ovom trenutku prioritetno ide na ukrajinski front. Takvo stanje nije od juče, već traje dvije godine. Možda je pauza postojala samo prvih šest mjeseci od početka rata, a onda je krenula isporuka. Od tada je BiH, praktično, stavljena u funkciju ratnih ciljeva zapada u Ukrajini - rekao je Galijašević Srni.

On tvrdi da je nemoguće očekivati bilo kakve rezultate od pokretanja istrage o tome kako je oružje iz BiH završilo u Ukrajini.

- Ništa se neće uraditi, jer BiH nije država. Takva politika je inspirisana sa Zapada, a ovo je samo djelić te politike - naglasio je Galijašević.

On je podsjetio da su i terorističke organizacije "Al kaida" i "Islamska država" u Siriji, takođe, dobijale oružje iz BiH.

Prema njegovim riječima, u pariskom pozorištu "Bataklan" takođe se pucalo iz automatskih pušaka koje su došle iz BiH, a u tom terorističkom napadu korištena je municija iz Konjica.

- Mi nemamo državu. Ovo je vojna baza NATO-a u kojoj se sprovodi neviđena presija prema stanovništvu, zakonodavstvu i Ustavu. Najtragičnije je što to podržava najbrojniji narod u BiH sa svojim elitama. Zbog toga je iluzija da će istraga dovesti do bilo kakvih rezultata - konstatovao je Galijašević.

Na društvenim mrežama nedavno su se pojavile fotografije ukrajinskih vojnika kako poziraju sa minobacačkim granatama proizvedenim u sarajevskom "Pretisu".

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara naredilo je hitnu istragu o tom slučaju, s obzirom da je odlukom Predsjedništva BiH iz 2015. godine strogo zabranjena isporuka domaćeg oružja i municije u ratom zahvaćena područja.

Pratite nas i putem Vibera