Zamjenik ministra odbrane

Goganović: Helez ne poznaje dovoljno zakonske procedure

  • Izvor: SRNA
  • 27.04.2024. 14:47

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović izjavio je Srni da ministar odbrane Zukan Helez ne poznaje dovoljno zakonske procedure, te da će mu kao zamjenik ministra dobronamjerno objasniti da ministar i zamjenici ministra odbrane nemaju zakonsku mogućnost da upute pripadnike Oružanih snaga BiH na granicu.

Reagujući na izjave Heleza da će u slučaju narušavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta poslati pripadnike Oružanih snaga na, kako je rekao, državnu granicu, Goganović je rekao za Srnu da će u skladu sa Zakonom o odbrani i Ustavom BiH zaštititi ugled i cjelovitost sistema odbrane i multietničkih Oružanih snaga BiH od svih, pa čak i od samog ministra odbrane, te ponovo pozvao Heleza da prestane koristiti sistem odbrane za ličnu političku promociju.

Goganović je pojasnio da kretanje ljudskih i materijalnih resursa izvan vojno-kontrolisanih područja mora odobriti Predsjedništvo BiH, kao vrhovni komandant Oružanih snaga, i to isključivo konsenzusom što je precizno definisano Zakonom o odbrani i Ustavu BiH.

Košarac: Srpska je realnost, Helez da svoju priču usmjeri na FBiH

Košarac: Srpska je realnost, Helez da svoju priču usmjeri na FBiH

"Žao mi je što kolega Helez, kao ministar odbrane, ne poznaje dovoljno zakonske procedure i podsjetio bih da svaki pripadnik Oružanih snaga koji bi bez odluke Predsjedništva BiH, a po naređenju ministra napustio kasarnu učinio teško krivično djelo, a ministar bi se čak mogao dovesti u vezu sa pokušajem državnog udara i stvaranja paravojnih formacija koje nisu u skladu sa Zakonom o odbrani", istakao je Goganović.

On je upitao na osnovu kojih obavještajnih i bezbjednosnih podataka Helez najavljuje prijetnju iz susjedne Srbije i ocijenio da ovakve izjave ministra odbrane ne doprinose stabilnosti regije, kao i Balkana u cjelini.

"Za razliku od kolege Heleza, ja ću raditi na izgradnji dobrosusjedskih odnosa sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom, jer oni doprinose stabilnosti cijele Еvrope. Saradnja sa svim našim partnerima je od ključne važnosti u izazovnim vremenima", konstatovao je zamjenik ministra odbrane Aleksandar Goganović. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

    ''Koliko znate o onima koji žive pod budnim okom javnosti?Znate li o čemu maštaju, šta su sve prošli, u čemu uživaju, šta rade kada su potpuno sami? Koje tajne su spremni da otkriju? Koliko su spremni da se ogole?

  • 21:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:45 Serija: Ko te šiša (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.