Zamjenik ministra odbrane

Goganović: Svijet se suočava sa raznim bezbjednosnim izazovima

  • Izvor: SRNA
  • 29.04.2024. 19:01

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović učestvovao je na međunarodnoj konferenciji "Autonomni sistemi oružja i izazov regulacije" u Beču na kojoj su učesnici, kako je rekao, izrazili zabrinutost zbog izazova sa kojima se suočavaju ovi sistemi naoružanja.

Učešće je uzelo 140 država sa više od 900 učesnika, a domaćin je bilo austrijsko Savezno ministarstvo za evropske i međunarodne poslove čiji ministar je i otvorio konferenciju.

"Tema o kojoj se mnogo ne govori u BiH i regiji ali su svi učesnici izrazili zabrinutost zbog izazova sa kojima se autonomni sistemi naoružanja suočavaju posmatrano sa humanitarne, bezbednosne, tehnološke i etičke perspektive, te su ukazali na potrebu pravnog regulisanja njihove upotrebe", rekao je Goganović Srni.

Goganović je napomenuo da je Austrija vojno neutralna zemlja i da nije članica NATO-a, ali da je to ne sprečava da aktivno sarađuje sa svima i da raspravlja na visokom nivou o aktuelnim izazovima bezbjednosti, posebno o budućim izazovima i prijetnjama sa kojima se svijet suočava.

Pratite nas i putem Vibera