Saradnja sa OHR-om, Ambasadom SAD i Delegacijom EU

Hoće li doći do ukidanja kantonalnih MUP-ova?

  • Izvor: SRNA
  • 16.11.2021. 09:27

Bošnjački ministri kantonalnih policija i policijski zvaničnici podržali su potpuno razdvajanje uprava deset kantonalnih policija od ministarstava u Federaciji BiH, piše današnji zagrebački "Večernji list", izdanje za BiH.

Oni su se odazvali na nedavni sastanak koji je sazvao ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH /FBiH/ Aljoša Čampara, na čijem dnevnom redu je, između ostalog, bila "inicijativa za pokretanje zakonodavne reforme policije u saradnji sa OHR-om, Ambasadom SAD u BiH i Delegacijom EU".

Učesnici sastanka usvojili su zaključak da će ministri unutrašnjih poslova nastaviti "reformu policije u FBiH, što uključuje izmjene svih zakona o unutrašnjim poslovima i zakona o policijskim službenicima na nivou FBiH i kantona".

Prema pisanju lista, pod krinkom veće nezavisnosti i profesionalizma policijskih snaga i odgovora izazovima krije se unitarizacija oblasti unutrašnjih poslova, odnosno izdvajanja kantonalne policijske strukture iz kantona.

"Tako bi se doslovno stvorile dvije odvojene strukture. Nakon reforme postojalo bi 10 stanica javne bezbjednosti umjesto 10 kantonalnih policija, koje bi vremenom bilo moguće posve odvojiti od kantonalnih struktura", navodi zagrebački list.

Zamišljeno je da se reformom policija odvoji od MUP-a, čime bi se kantonalni MUP-ovi pretvoritili u praznu ljušturu jer bi sav posao mogao obaviti federalni MUP, u kojem Hrvat, iako to zakon nalaže, ne može biti šef policije, zaključuje se u tekstu "Večernjeg lista".

Tagovi:
  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Еnergo klub

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.