Banjaluka

Istoričari: U Srebrenici nije bilo genocida

  • Izvor: ATV
  • 14.04.2024. 19:13

Svako istorijsko istraživanje počiva na dokumentaciji, kako bi istraživanje bilo sveobuhvatno i potpuno.

Takav slučaj, kažu istoričari, nije bio sa Srebrenicom. Ponavljaju da se u Srebrenici ne može govoriti o genocidu.

Ističu da je kroz istoriju, posebno u 20. vijeku, bilo nekoliko primjera klasičnog genocida, gdje postoje brojni nepobitni dokazi, ali da nikada nijedan narod nije dobio etiketu genocidnog, niti se to pitanje ikada našlo pred Ujedinjenim nacijama.

"Rezolucija treba da proglasi Srbe za genocidan narod, a ja ću samo podsjetiti da je Njemačka izazvala dva svjetska rata u kojima su ubijeni milioni ljudi, da je Njemačka počinila genocid, a da u Ujedinjenim nacijama nije donesen dokument", rekao je Goran Latinović, profesor istorije na Filozofskom fakultetu u Banjaluci.

I Nezavisna međunarodna komisija za stradanje svih naroda u regiji oko Srebrenice u periodu od 1992. do 1995. godine, utvrdila je da genocida nije bilo.

Kako bi istraživanje komisije bilo što potpunije, tražili su od svih ratnih strana da dostave potrebnu dokumentaciju o stradanjima i Srba i Bošnjaka. Međutim, muslimanska strana je odbila da sarađuje.

"Odlučili smo još prvog dana da izvještaj mora biti sa naučnog stanovišta vjerodostojan...", kaže Gideon Grajf.

Osim toga, komisija na čelu sa Grajfom je utvrdila i da je Zapad svjesno išao u prećutkivanje stravičnih zločina nad Srbima oko Srebrenice 1992. i 1993. godine, kako bi se  stvorila slika u javnosti da su muslimani jedini stradali u srebreničkom kraju. 

"Ovaj užasan zločin se negira, minimizira i iskrivljuje, taj zločin nad Srbima u ovoj regiji... a to je pokazatelj brutalnosti i agresije", kaže Grajf.

A da je priča oko rezolucije samo dio odavno pripremljenih napada na srpski narod, svjestan je predsjednik Srpske Milorad Dodik. Kaže da Srbi ne žele nikakve sukobe sa Bošnjacima, kako to priziva Islamska zajednica, nego samo žele da se oslobode stega koje oni nameću u pokušaju da pođarme srpski narod i da ga kazne ukidanjem Republike Srpske.

"Naravno, genocid u Srebrenici se nije desio, jer da jeste, on ne bi bio stalno potenciran od onih koji sa Bošnjacima rade tu vrstu ujdurme. Činjenica da se politički u to upetljala Islamska zajednica govori o tome koliko oni u suštini ne žele BiH u kojoj bi gradili mir i suživot i pomirenje, nego onu u kojoj bi nešto raščišćavali", kaže Dodik.

Dodik je ocijenio da guranje rezolucije o Srebrenici u UN očigledno pokazuje da su Bošnjaci sa podmuklom namjerom da zloupotrijebe institucionalni okvir BiH, krenuli preko svojih ljudi u UN da još jednom na grub način okarakterišu Srbe kao narod i da im nametnu težinu istorijske odgovornosti.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: