Federacija BiH

Ko će na mjesto potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda?

  • 23.01.2020. 18:47

Iz Federacije stižu poruke da bi mjesto potpredsjednika enititeta iz reda srpskog naroda trebalo da pripadne probosanskom bloku. Srpske pozicije u Federaciji BiH trebalo bi da pripadnu SNSD-u, a ne nelegitimnim predstavnicima srpskog naroda, poručuju iz ove stranke. 

U DF-u su skoro pa sigurni da će zadržati dosadašnju poziciju potpredsjednika Federacije, na koju su delegirali Milana Dunovića. 

"Imamo pravo s obzirom najačinu koju trenutno ima Demokratska fronta kad je u pitanju sama Federacija. Mislim da je gospodin Dunović u prethodnom periodu taj posao  obavljao na vrlo korektan način i zašto ne bi bio on izmeđusotalog predložen, naravno ako se sa tim soži i klub Srba u okviru Parlamenta", kaže delegat Kluba hrvatskog naroda u DN PD PS BiH, Zlatko Miletić.

"Stranke unutar ovoga bloka koji mi zovemo probosanskim trebaju da ponude tog člana iz reda srpskog naroda. Tu prvenstveno mislim na SDA, DF i SBB", kaže delegat Kluba bošnjačkog naroda u DN PD PS BiH, ASim Sarajlić.

Sve bi bilo lakše da u Federalnom Domu naroda ne odlučuje Klub Srba. Tamo, sa brojem srpskih glasova prednost ima opozicioni SDP, dok SNSD računa na 5 glasova, a sve im je bliži i jedan srpski glas iz HDZ-a. Šesti glas daje mogućnost predlaganja kandidata za potpredsjednika Federacije, koji će sigurno biti iz SNSD-a. 
Kandidata sa 8 glasova može da predloži i SDP, ali na kraju odlučuje većina u Klubu. Kako saznajemo, nova koalicija tek bi mogla da se formira. Ukoliko se u njoj nađe i jedan delegat SDA, SDP BiH neće imati šanse. 

"Mi smatramo da je naše potpuno legitimno pravo da to mjesto pripadne SNSD-u. One najave Željka Komšića smatramo zaista neodgovornim i neopravdanim jer nema nijedan delegat iz DF-a u Klubu Srba. Pogotovo zato što je SNSD prisutan u Federaciji BiH već 20 godina kao stranka, i koja u kontinuitetu zajedno sa Srbima povratnicima i najbolje poznaje probleme Srba povratnika", kaže delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH, Goran Broćeta.

Dunović koji i dalje obavlja funkciju potpredsjendika iz reda srpskog naroda, siguran je da niko iz SNSD-a neće zauzeti njegovo mjesto. Iz SNSD-a odgvaraju, da DF nema snagu a ni kapacitet da donosi bilo kakve odluke. 

"To mjesto pripada predstavnicima srpskog naroda. SNSD je legitimni predstavnih prava srpskog naroda, i nama treba da pripadne ta pozicija. O tome neće ni odlučivati DF, bez obzira kakvo je stanje. On nema tu snagu i potrebnu jačinu za takvu odluku", kaže delegat u srpskom Klubu u DN PS BiH, Dušanka Majkić.

Popuna srpskih pozicija u Federaciji čeka se još od opštih izbora. Fotelje potpredsjedavajućeg Predstavničkog i Doma naroda i dalje stoje prazne. Prazna je i fotelja predsjednika Kluba Srba u Domu naroda Federalnog parlamenta. U prilog tome, zašto je sve jača borba oko potpredsjendika entiteta ide i to da ta funkcija ima značajna ovlašćenja. Tako, bez potpisa oba potpredsjednika ne može da bude izabran ni mandatar za sastav nove Vlade.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Biznis klub

    '‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.