Prosljeđuje pojedinačne dopise članova Predsjedništva

Konaković iznosi neistine

  • Izvor: ATV
  • 16.07.2023. 19:05

Neistine, to iznosi Elmedin Konaković. Tvrdio je ministar inostranih poslova da ne prosljeđuje pojedinačne dopise članova Predsjedništva, kako bi opravdao što nije proslijedi pismo Željke Cvijanović generalnom sekretaru UN-a.

Sada je osvanuo dokument koji pokazuje da za svakog člana bh Predsjedništva ima poseban tretman. Dopis bošnjačkog člana, uredno je proslijedio.

"Pismo člana Predsjedništva BiH dr Denisa Bećirovića upućeno predsjedavajućem Vojnog komiteta NATO-a, dostavlja se Član Predsjedništva BiH dr Denis Bećirović, uputio je pismo predsjedavajućem Vojnog komiteta NATO-a, Robu Baueru. Molimo da priloženo pismo dostavite gore navedenom visokom adresatu"

To je čaršijski mentalitet u vođenju institucija BiH, odgovara narodni poslanik Srđan Mazalica. Kaže, da Konaković štiti Ustav i zakone, trčeći bi odnio pismo Guterešu i plivajući donio odgovor. Međutim, ima kočnicu. 

Mazalica: Da Konaković štiti Ustav i zakone, trčeći bi odnio pismo Guterešu i plivajući donio odgovor

Mazalica: Da Konaković štiti Ustav i zakone, trčeći bi odnio pismo Guterešu i plivajući donio odgovor

"Jer je Željka Cvijanović potpuno legitimno pitala da li postoji rezolucija SB koja potvrđuje imenovanje Kristijana Šmita. Kristijan Šmit je suspendovao Ustav FbiH da bi se formirala Vlada FBiH. Naravno da je u toj Vladi FBiH ista ta Konakovićeva stranka zastupljena, ima svoje ministre i on upravo štiti tog Kristija Šmita", kaže Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u NSRS.

Da svaki član Predsjedništva ima pravo da komunicira, te da MIP ne treba da blokira, poručuje i nekadašnji ministar inostranih poslova. Igor Crnadak objašnjava da Ministarstvo ima pravo samo da napiše određeni komentar ili propratno pismo ukoliko se smatra da sadržaj traži neku vrstu komentara ili intervencije.

"Za moje četiri godine se to nije desilo. Mislim da oko toga nema dileme. Ako član Predsjedništva piše, on ima svoj kapacitet, pored onog kapaciteta koje ima Predsjedništvo kao zajednički organ, ali svaki član od njih troje ima svoj kapacitet i ima pravo da komunicira. Ministarstvo tu ne bi trebalo da pravi blokadu", kaže Igor Crnadak, nekadašnji ministar inostranih poslova u SM BiH.

Objavljen dokument koji demantuje Konakovića

Objavljen dokument koji demantuje Konakovića

Srpski član Predsjedništva BiH tražila je od generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša da se dostavi odlukua Savjeta bezbjednosti UN-a o imenovanju njemačkog diplomate Kristijana Šmita na mjesto visokog predstavnika u BiH u skladu sa Aneksom 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir. 

Neprosljeđivanjem ovog dopisa, MIP uzurpira rad zajedničkih institucija i izlazi iz okvira svojih nadležnosti. To je ilegalan čin i brutalna zloupotreba ovlaštenja, zaključuje Željka Cvijanović.

Pratite nas i putem Vibera