Trgovska gora

Koordinaciono tijelo: Održana video-konferencija o radu pravnog i ekspertskog tima

  • 03.11.2020. 17:01

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac informisao je danas članove Koordinacionog tijela za problematiku odlaganja radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovska gora o imenovanju pravnog i ekspertskog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa ovim problemom.

Tokom video-konferencije odlučeno je da članovi ovog tijela ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić i direktor Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH Marinko Zeljko budu kontakt tačka za pravni i ekspertski tim s ciljem produktivnije saradnje i sprovođenja zadatih aktivnosti.

Košarac je istakao da su ekspertski i pravni tim dužni da svaka tri mjeseca izvještavaju Savjet ministara o radu i realizaciji zadataka i aktivnosti, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu minsitara.

U saopštenju se navodi da je Košarac najavio da će odluke o imenovanju biti dostavljene predsjedavajućim pravnog i ekspertnog tima, koji su zaduženi da u roku od sedam dana zakažu prve radne sjednice novoimenovanih tijela za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora.

"Naša obaveza je da zaštitimo zdravlje stanovništva u 13 opština u slivu rijeke Une i životnu sredinu. Imenovanjem ekspertskog i pravnog tima odblokirali smo unutrašnje procese i konačno možemo krenuti sa konkretnim aktivnostima u argumentovanom dokazivanju štetnosti odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori", poručio je Košarac.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske saopšteno je da je resorni ministar Srebrenka Golić zadužena za komunikaciju i koordinaciju aktivnosti sa pravnim timom, a direktor Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH Marinko Zeljko za komunikaciju sa ekspertskim timom.

Golićeva je rekla da je zadovoljna što su konačno formirani ekspertski i pravni tim koji će zastupati interese BiH u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog i istrošenog nuklearnog otpada na Trgovskoj gori i naglasila da će zahtijevati od predsjedavajućeg pravnog tima zakaže sastanak već za narednu sedmicu, kojem će i ona prisustvovati.