Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara

Košarac: Fatiha Kola na poziciju počasnog konzula predložile vlasti Paname

  • Izvor: SRNA
  • 13.05.2024. 16:47

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je danas da opozicija ima pravo da pokreće njegovu smjenu, ali i da on razmišlja da pokrene tužbe protiv svih koji ga dovode u vezu sa narko-kartelima i aplikacijom "Skaj".

Košarac je, govoreći o medijskim natpisima o povezanosti počasnog konzula BiH u Panami Fatiha Kola sa narko-kartelima i tome da ga je upravo on predložio na ovu funkciju, naglasio da su Kola na funkciju počasnog konzula predložile vlasti Paname, a ne on.

"Ali ne mogu da se otmem utisku da pojedini mediji Sarajeva neosnovano, vrlo tendenciozno pokušavaju da prebace loptice odgovornosti na političare iz Republike Srpske i njene zvaničnike i da nas na taj način pokušaju kriminalizovati. Mi nemamo ništa sa tim. Mi nismo u tome i neka Sarajevo prvo prije svega pomete svoje dvorište", poručio je Košarac.

On je izrazio i žaljenje što opozicija iz Republike Srpske ovu vrstu priče želi da prebaci iz Federacije BiH /FBiH/ u Srpsku, ističući da nema problem da ostane dosljedan sprovođenju politike Republike Srpske i njenih institucija.

"Čudno je da opozicija iz Republike Srpske ne komentariše nikog iz FBiH, koji se dovodi u taj kontekst, mnogo drugačiji kontekst. Kako je to moguće? Kako je moguće da ne komentarišu /bivšeg ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Dragana/ Mektića, koji se više puta pominje u tim aplikacijama", upitao je Košarac i dodao da se u ovom slučaju žele kriminalizovati on i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

On je poručio da zbog svega ovoga ne namjerava podnijeti ostavku u Savjetu ministara.


Košarac, koji je i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, podsjetio je na detalje zvanične posjete Panami, navodeći da je u ovoj zemlji boravio u avgustu 2022. godine na poziv Ministarstva trgovine i industrije Paname.

"Od 24. do 27. avgusta imao sam sastanke sa ministrom trgovine i industrije Paname, ministrom za Panamski kanal, zamjenikom ministra inostranih poslova. U Panami sam imao i sastanke sa predsjednikom Privredne komore Paname, a u povratku sam na aerodromu imao sastanak sa ministrom inostranih poslova Paname", rekao je Košarac novinarima nakon sjednice Savjeta ministara.

Prema njegovim riječima, na ovim sastancima bio je prisutan i Fatih Kol, dok su u delegaciji iz BiH bili i direktor Savjeta stranih investitora Sanja Miovčić, a pozivi su bili upućeni entitetskim nadležnim ministrima, Spoljnotrgovinskoj komori i tadašnjem direktoru Agencije za unapređenje stranih investicija /Fipa/.

"Ove sve činjenice napominjem kako bi se izbjegla bilo kakva mistifikacija, a ne da se bilo kome pravdam za odlazak na službenu posjetu na poziv ministarstava u Panami. To ću svaki put učiniti na poziv institucija s ciljem da omogućimo otvaranje novih tržišta za privrednike iz Republike Srpske i FBiH", naveo je Košarac.

On je istakao da je iz medija juče saznao da je Fatih Kol predmet istrage, dodajući da nadležni organi trebaju da rade svoj posao.

"Еvo već znamo da će Predsjedništvo postupiti u skladu sa zakonskim procedurama", rekao je Košarac.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović zatražila je održavanje vanredne sjednice Predsjedništva sa jednom tačkom dnevnog reda - razrješenje počasnog konzula BiH u Panami Fatiha Kola.

Željka Cvijanović zatražila održavanje vanredne sjednice Predsjedništva

Željka Cvijanović zatražila održavanje vanredne sjednice Predsjedništva

Ovo je rečeno Srni u Kabinetu srpskog člana Predsjedništva u odgovoru na pitanje da li će Predsjedništvo BiH razmatrati razrješenje Kola koji se dovodi u vezu sa aferom "Blek taj dva".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: