Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara

Košarac: Srpska je realnost, Helez da svoju priču usmjeri na FBiH

  • Izvor: Agencije
  • 27.04.2024. 13:11

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac poručio je ministru odbrane Zukanu Helezu da, umjesto što prijeti legitimno izabranom predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, svoju priču usmjeri ka Federaciji BiH (FBiH) i Bošnjacima koji konačno treba da prihvate da je Srpska realnost i da BiH može opstati isključivo kao dejtonska struktura u dogovoru dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

"Neka konačno odustanu od iluzije da je neko drugo rješenje moguće", naveo je Košarac na "Instagramu".

On je istakao da je problem u FBiH, koja se kontinuirano svrstava protiv Srpske, Srbije i srpskog naroda.

"Svakodnevno prepoznajemo modele i intenzitete takvih napada", naglasio je Košarac.

Košarac: Predstavnici 'Trojke' na dnevnoj osnovi prave atmosferu protiv Srpske

Košarac: Predstavnici 'Trojke' na dnevnoj osnovi prave atmosferu protiv Srpske

On je rekao da je srpski narod okupljen oko politika predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koje se temelje na miru, stabilnosti, dijalogu i dogovoru u okvirima Dejtona i Ustava.

"Jasno smo rekli da smo za evropski put, ali ne po svaku cijenu kako to pojedini iz FBiH žele. O članstvu u NATO mogu samo da sanjaju! Srpska nikada neće dati saglasnost na to. Zato je krajnje vrijeme da prestanu sa podvalama o evroatlantskom putu BiH", istakao je Košarac.

On je rekao da su odgovori Republike Srpske demokratski.

"Ne pristajemo na spin iz FBiH i zapadnih ambasada o militantnosti i stvaranju nereda. Ko priča o ratu? Helez i ostatak bošnjačke političke elite. Iz Srpske nikada ne dolazi ratnohuškačka retorika. Mi ne prihvatamo nametnuti narativ i ne želimo da učestvujemo u antiustavnim i antidejtonskim rješenjima. Konstanto pozivamo na dogovor, ali se s pravom pitamo da li je uopšte moguće ostvariti saradnju i dijeliti prostor sa onima koji podržavaju falsifikovane sadržaje kojekakvih rezolucija, a kojima se želi satanizovati srpski narod", ukazao je Košarac.

Košarac: Marfi se miješa u unutrašnje stvari BiH, zakon o gasu neće biti usvojen

Košarac: Marfi se miješa u unutrašnje stvari BiH, zakon o gasu neće biti usvojen

On je rekao da Republika Srpske neće pristati na podvale.

"Umjesto što prijeti legitimno izabranom predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku, Zukanu Helezu bilo bi neuporedivo bolje, a građanima korisnije, da svoju energiju usmjeri na sređivanje stanja u FBiH", poručio je Košarac.

Ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez poručio je predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku da zaboravi otcjepljenje od BiH, jer bi u tom slučaju došlo do rata. 

Pratite nas i putem Vibera