Delegat Kluba Srba

Kovačević: Sa ovakvim Ustavnim sudom nema opstanka BiH

  • Izvor: SRNA
  • 31.01.2024. 12:56

Delegat Kluba Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je da BiH sa ovakvim Ustavnim sudom neće opstati, te da trenutno rješenje kojim je jednom konstitutivnom narodu omogućeno da preglasava druga dva naroda sa strancima nije način da se o bilo čemu razmišlja u BiH.

"Sa ovakvim Ustavnim sudom neće opstati BiH. Ustav kaže da poslije pet godina Parlamentarna skupština BiH treba da odredi način na koji će biti zamijenjeni stranci u Ustavnom sudu. Ovo je put u nestanak BiH", naglasio je Kovačević.

On je u toku rasprave o dnevnom redu današnje sjednice Doma naroda rekao da prijetnje određenih delegata da će napustiti sjednicu, ukoliko na dnevni red bude dodata tačka o Ustavnom sudu BiH, koju je na jednoj od ranijih sjednica predložio delegat Kluba srpskog naroda Želimir Nešković, naglasio da to nije način na koji treba rješavati bilo šta u BiH.

"Ili ćemo se dogovarati ili BiH neće biti", naveo je Kovačević.

Kovačević je odgovorio i delegatu Kluba bošnjačkog naroda Šefiku Džaferoviću koji je tvrdio da takva rješenja nisu dobra za ustavni poredak BiH, rekavši mu da preuranjeno kvalifikuje i tumači zakon koji još nije u parlamentarnoj proceduri.

"Mi smo za Dejtonski sporazum i dogovor tri konstitutivna naroda a ne preglasavanje od nekih stranaca, da odluke o sudbini BiH donosimo mi koji u njoj živimo, a neko sa strane, da sudije Srbi, Hrvati ili Bošnjaci donose odluke, a ne strane sudije", poručio je Kovačević.

Predsjedavajući Kluba srpskog naroda Sredoje Nović istakao je da bi mogao razumjeti "vatrene govore", kakve je držao Džaferović, da se otvorila rasprava o zakonu, ali da je nedopustivo sprečavati legalno izabranom delegatu da predlaže zakone.

"Ovdje je govor o proceduri, pa ako procijenimo da je nešto neustavno u raspravi, onda možemo potezati za takvom retorikom. Ovako, nemojte da oduzimamo pravo predstavniku jednog naroda da predlaže i iznese svoje mišljenje", rekao je Nović.

Delegat Kluba srpskog naroda Snježana Novaković Bursać rekla je da se pitanje sudija u Ustavnom sudu BiH tiče 14 prioriteta iz Mišljenja Еvropske komisije i tako pobila navode delegata Kluba bošnjačkog naroda Džemala Smajića koji je rekao da se treba baviti evropskim zakonima, te da zakon o Ustavnom sudu nije u 14 prioriteta.

Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Želimir Nešković predložio je da u dnevni red sjednice bude uvršten Zakon o Ustavnom sudu BiH kojim je definisan prestanak mandata stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, po hitnoj proceduri.

Džaferović se protivio Neškovićevom prijedlogu, tvrdeći da takva rješenja nisu dobra za ustavni poredak BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Dragan Čović u toku rasprave o dnevnom redu naveo je da je njegova želja da se podrže dopune dnevnog reda, a da od delegata pri glasanju zavisi kako će se o tim tačkama izjasniti.

"Kolega (Želimir Nešković) već posljednjih pet-šest sjednica traži da se ta tačka uvrsti na dnevni red i moje mišljenje je da to treba da podržimo", istakao je Čović.

Pratite nas i putem Vibera

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    ' '''Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 20:30 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:00 Serija: Nasljednici (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 22:00 Film

    ''''Film