Kanton Sarajevo

Krizni štab: Ne preporučuje se testiranje u privatnim labaratorijama

  • 02.05.2020. 17:22

Građanima Kantona Sarajevo ne preporučuje se testiranje na virus korona u privatnim zdravstvenim ustanovama, saopštio je kantonalni Krizni štab.

Krizni štab je istakao da takvi testovi mogu dati iskrivljenu sliku trenutne epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, a time i u cijeloj BiH.

Iz Kriznog štaba su pojasnili da su testiranja brzim testovima na prisustvo antitijela u krvi na virus korona veoma upitne tačnosti, da se nigdje ne evidentiraju, niti se nad njihovim sprovođenjem vrši obavezni institucionalni epidemiološki nadzor.

"Brzi testovi na prisustvo antitijela u krvi, nedovoljne pouzdanosti, mogu dati lažnu sliku i time biti ključni argument stanovništvu da, bez stava i preporuka ovog stručnog tijela, prestanu sprovoditi sve ranije propisane javno-zdravstvene mjere", upozoreno je iz Kriznog štaba.

U saopštenju se dodaje da serološka testiranja na prisustvo antitijela u privatnim laboratorijama su pravo svakog građanina, ali mogu služiti samo za ličnu upotrebu i nemaju javno-zdravstveni značaj.

Relevantnim metodama seroloških testiranja u narednom periodu biće utvrđeno prisustvo antitijela u krvi, samim tim i stepen cirkulacije virusa korona među stanovništvom Kantona Sarajevo, a sprovodiće se u okviru javnog zdravstva.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem

    ‘Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem’ pregled je sedmice sa pažljivo odabranim aktuelnim temama, komentarima, sagovornicima i zanimljivim pristupom najvažnijim informacijama iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 20:00 ATV Intervju: Sergej Lavrov

    ''Еkskluzivni intervju Sergeja Lavrova, ministra spoljnih poslova Ruske Federacije. Govoriće o vojnoj operaciji Rusije u Ukrajini, trenutnoj situaciji na globalnoj političnoj sceni, odnosima Rusije i Zapada, te o političkoj situaciji u BiH. Intervju vodi novinarka Darinka Petrović.

  • 20:40 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

  • 21:10 Film: Еkipa (12+)

    '"Еkipa" je priča sa sjajnim humorom koja govori o ljubavi, krimi-komedija za sve generacije, ali je ujedno i prvi film koji prikazuje srpski fudbal i rivalitet između dva najveća kluba – Partizana i Crvene zvezde.

  • 22:40 Serija: Nasljednici (12+)

    'Serija: Nasljednici (12+)