Interes za službu smanjen

Majkić: Oružane snage usmjerene protiv interesa Srpske

  • Izvor: SRNA
  • 05.10.2021. 07:46

Oružane snage su na štetu Republike Srpske i usmjerene su protiv njenih interesa, izjavila je zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Dušanka Majkić.

Majkićeva je za "Nezavisne novine" rekla da je i interes za službu u Oružanim snaga BiH smanjen, što je i više nego očigledno jer se od toga ne može živjeti.

Majkićeva je navela da je stanje sve lošije i sve teže je opravdati njihovo postojanje, a za Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u oružanim snagama je rekla da je pokušaj da se zamagle stvari i vjerovatno te izmjene neće proći procuduru.

Ona smatra da je posljedica sadašnjeg stanja to što Bošnjaci nisu spremni za dogovor i razgovor o Oružanim snagama, uz napomenu da je Republika Srpske u nekoliko navrata predlagala smanjenje i obimom i strukturom, ali to niko nije želio da čuje.

Predloženim Nacrtom, koji je izradilo Ministarstvo odbrane u Savjetu ministara, između ostalog se predviđa da vojnici ili podoficiri u postupku prijema u čin podoficira ili oficira mogu biti primljeni do navršene 39. godine, a ne kako je sada predviđeno do navršene 35.

O trenutnoj situaciji u Oružanim snagama govori podatak da one nisu popunjene sa 1.215 profesionalnih vojnih lica i da im fali 222 oficira, 178 podoficira i 815 vojnika.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    ''Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    '''Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.