Američki ambasador

Majkl Marfi - mudžahedinski potrčko

  • Izvor: ATV
  • 25.04.2024. 19:20

Mudžahedinski potrčko - tako na portalu poskok.info, jednom od najčitanijih u Hercegovini, pišu o Majklu Marfiju, ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Podsjećaju da se Marfi protivi osnivanju nove kompanije, sa sjedištem u Mostaru, koja bi bila zadužena za gasovod Južna interkonekcija. 

Hercegovački portal piše da Marfi više i ne zna da sakrije da je u toj priči, želeći da sve ide preko sarajevskog BH gasa, ugovorio novu proviziju za sebe. Stejt department kao da ne vidi da su im ambasadori po svijetu postali trgovci uticajem, navodi se u tekstu. I dodaje: nećete nas vi uvjeravati kako je ruski plin kvaran, a američki miriše, čak i kad je tri puta skuplji. Molimo Marfija da se uozbilji i da nas prestane smatrati idiotima koji ne razumiju šta je ovdje u pitanju i uvjeravati nas da on zna šta je bolje za nas, i kuda trebaju ići plinski putevi, a kuda ne. 

"I nećeš ti nama u našoj zemlji govoriti kakve ćemo kompanije osnivati i gdje će im sjedišta biti“, piše u tekstu. I čak se podsjeća kako je i Vikiliks objavio povjerljiva dokumenta u kojima piše da je Marfi, dok je u ambasadi u Sarajevu bio direktor političkog odjela, od 2005. do 2007., išao u Tužilaštvo BiH i tražio informacije o tome da li će Selmo Cikotić, tadašnji ministar odbrane u Savjetu ministara, biti optužen za zločine nad Hrvatim u Bugojnu. O tome je poslije informisao Vašington, što je objavio Vikiliks, a u tom izvještaju Marfi je napisao da bi bilo šteta izgubiti Cikotića po sudovima jer je važan za NATO i reformu odbrane BiH. 

"Cikotić je vrijedan saveznik SAD-a“, napisao je tada Marfi. 

A da su muslimani u BiH klasični podanici amerikanaca, jasno pokazuje i još jedan dokument Vikiliksa. Iz ambasade SAD u Vašington je, još prije nekoliko godina, otišao dopis u kome piše da se održava snažan angažman sa muslimanskom zajednicom. 

"U cilju realizacije naše politike i ciljeva javne diplomatije, imamo česte kontakte sa predstavnicima političkih stranaka koje se izjašnjavaju prvenstveno kao bosanski Muslimani, a čiji su članovi brojni visoki državni zvaničnici, uključujući člana tročlanog Predsjedništva BiH, članove Savjeta ministara i Parlamenta“, navodi se u dopisu. 

Takođe piše da se redovno sastaju sa članovima Islamske zajednice BiH, uključujući njenog najvišeg vođu, kao i sa drugim visokim muftijama širom zemlje.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem

    ‘Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem’ pregled je sedmice sa pažljivo odabranim aktuelnim temama, komentarima, sagovornicima i zanimljivim pristupom najvažnijim informacijama iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

  • 20:30 Film

    '' Film

  • 22:00 Serija: Nasljednici (12+)

    'Serija: Nasljednici (12+)

  • 23:00 Serija: Red Rok (16+) (R)

    Serija: Red Rok (16+) (R)