Ministar bezbjednosti

Mektić Predsjedništvu dostavio informaciju o hrvatskim obavještajcima u BiH

  • 26.03.2019. 19:15

Informacija o navodnom djelovanju hrvatske obavještajne službe u BiH dostavljena je Predsjedništvu na razmatranje. Na zahtjev predsjedavajućeg, to je učinio ministar bezbjednosti, koji je ranije izjavio da su hrvatski obavještajci vrbovali selefije u BiH zbog krijumčarenja oružja.

Informacija je povjerljivog karaktera i ministar bezbjednosti o detaljima danas nije mogao da govori, ali kaže da ostaje pri svemu što je ranije rekao. Potvrdio je da neki operativni podaci nisu mogli biti dostvaljeni u dokumentu koji je uputio Predsjedništvu.

Predsjedavajući Milorad Dodik kaže da je informacija zatražena, uz saglasnost svih članova Predsjedništva i da treba da budu provjereni svi navodi.

"Hoću da kazem da je taj izvještaj tražen od druge dvojice članova Predsjedništva, ja sam smatrao da tako javno iznesene stavove treba provjeriti i zato sam i podržao da Predsjedništvo to zatrazi. To je nešto što u sebi ima dosta nerazjašnjenih stvari. U svakom slučaju, Predsjedništvo će sjesti, pa će o tome razgovarati, ja nemam pojma kakav je izvještaj, još ga nisam ni dobio", izjavio je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Ministar bezbjednosti BiH trebao je ranije informisati i Savjet ministara o aktivnostima hrvatskih obavještajaca i diplomata u vezi s akcijom koja je navodno trebala poslužiti kao dokaz tvrdnji predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović da je BiH "leglo terorizma". Međutim, ta tačka je skinuta sa dnevnog reda, zbog odsustva Dragana Mektića i očekuje se da će o njoj biti riječi već na narednoj sjednici Savjeta ministara.

Zamjenik ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Mijo Krešić nedavno je rekao "da su gluposti i nebuloze da je učestvovao u navodnoj akciji obavještajne službe iz Hrvatske o naoružavanju selefija u BiH", te da je "riječ o konstrukcijama kombinovanih paraobavještajnih sistema".

Tužilaštvo BiH je 14. marta formiralo predmet kako bi se hitno utvrdile sve okolnosti i navodi izneseni u medijima, a u vezi s tim saslušan je i ministar bezbjednosti Dragan  Mektić.

  • 12:15 Еmisija: Putuj, probaj, zavoli (R)

    '''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom' otkriće vam čari turizma i gastronomije širom Republike Srpske i odvešće vas na poznata, manje poznata, pa čak i sasvim nepoznata mjesta.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Na ivici terena (R)

    ''Naši 'zlatni momci' Andrej Knežević i Ivan Dragičević i u novoj sezoni emisije 'Na ivici terena' upoznaće vas sa iskustvima igrača, njihovim ciljevima, željama, i približiti vam život velikih srpskih sportista koji su se već upisali u istoriju najvećih evropskih klubova.

  • 13:30 Еmisija: Agrar (R)

    ''Еmisija: Agrar (R)

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina