Ustavni sud BiH

Mjere zabrane kretanja i obaveznog nošenja maski su neustavne

  • 22.12.2020. 16:18

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je danas održao sjednicu na kojoj je donesena odluka da mjera ograničena kretanja i nošenja maski tokom pandemije koronavirusa predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava.

Elektronskim putem je danas održana redovna 120. sjednica Velikog vijeća Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Doneseno je nekoliko odluka, a ona najrelevantnija za bh. javnost jeste da su odluke Kriznog štaba FBiH o zabrani kretanja i obaveznom nošenju zaštitnih maski "miješanje u osnovna ljudska prava i slobode garantovane Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava".

"U konkretnom slučaju u pitanju su kršenja prava na privatni život i na slobodu kretanja, koja su izvršena naredbama uskih segmenata izvršne vlasti o obaveznom nošenju zaštitnih maski i o ograničenju kretanja, kriznih štabova ministarstava zdravstva", stoji u odluci Ustavnog suda.

Još se navodi da odluka Kriznog štaba Ministarstava zdravstva FBiH predstavlja kršenje navedenih ljudskih prava s obzirom na to da je "izostalo aktivno učešće u donošenju i preispitivanju naređenih mjera od najviših organa zakonodavne i izvršne vlasti".

Mjera zabrane kretanja nakon 11 sati do pet ujutru je uvedena 10. novembra usljed porasta broja novozaraženih koronavirusom, a pratile su je mjere obaveznog nošenja maski u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

Nakon donošenja mjera sarajevski advokati su uputili apelaciju Ustavnom sudu BiH te tražili da preispitaju donesene mjere, kao i to da do konačne odluke ukinu mjeru Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Tagovi:
  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Biznis klub

    '‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.