Pušten iz Imigracionog centra

Na slobodi Fatih Keskin, Turčin kojem je prijetila deportacija iz BiH

  • 16.12.2019. 21:49

Fatih Keskin, Turčin kojem je prijetila deportacija iz BiH pod nerazjašnjenim okolnostima, izašao je večeras iz Imigracionog centra u Istočnom Sarajevu gdje je proveo skoro dvije sedmice.

"Zahvaljujem se roditeljima, školi u Bihaću i svima koji su mi bili podrška u ovoj teškoj situaciji. Zadovoljan sam odlukom Suda BiH da me oslobode i advokatima", rekao je u prvoj izjavi Keskin kojeg je napolju čekalo nekoliko prijatelja.

Na pitanje da li je njegovo hapšenje uslijedilo nakon pritiska Turske i da li ima veze sa tzv. Gulenovcima, Keskin je kazao da on o tome ne zna ništa.

"Jednom jutro su me uhapsili i doveli ovdje. Ja nemam nikakve kontakte s njima. Ja sam obični profesor i direktor škole", dodao je.

Keskin je kazao da mu je bilo teško u pritvoru te da ne zna kakvu je on to prijetnju predstavljao po nacionalnu bezbjednost BiH i da će razmisliti o traženju odštete nakon razgovora sa svojim advokatima.

On je pušten nakon što je Sud BiH poništio konačno rješenje, i prvostepeno rješenje Ministarstva bezbjednosti i Službe za poslove sa strancima, a na osnovu kojih je Keskin stavljen pod nadzor u Imigracioni centar. Istom Presudom predmet je vraćen prvostepenom organu na ponovno odlučivanje.

Turski državljanin, koji radi kao direktor Una-Sana koledža u Bihaću, sa stalnim boravkom u BiH, početkom decembra je pozvan u MUP Unsko-sanskog kantona na razgovor, nakon čega je uhapšen te transportovan u Imigracioni centar radi deportacije u Tursku. Nedugo nakon toga Keskinu je ukinuta dozvola za boravak u BiH.

Njegov advokat Nedim Ademović je tada kazao da su bh. vlasti procijenile da Turčin predstavlja prijetnju javnom redu i nacionalnoj bezbjednosti BiH, iako je nejasno zbog čega bi on mogao biti ikakva prijetnja u BiH.

Uslijedile su i reakcije opozicionih stranka u FBiH koje su poručile da je hapšenje Keskina izvršeno po nalogu turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana te da se radi o teroru nad stanovnicima BiH.

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program