Njujork

Nastavljaju se pokušaju etiketiranja srpskog naroda: Bećirović i Komšić u UN predstavili nacrt sramne rezolucije

  • Izvor: ATV
  • 19.04.2024. 18:04

U sjedištu UN-a u Njujorku danas se nastavljaju pokušaji da se jednom narodu nametne kolektivna krivica za zločin koji se dogodio u Srebrenici 1995. godine.

U UN-u je održan brifing o Nacrtu tzv. rezolucije o Međunarodnom danu razmišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine, a prisutnima se obratio stalni predstavnik BiH  pri UN-u Zlatko Lagumdžija, predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i član Predsjedništva Željko Komšić koji su ponovili stavove bez saglasnosti zajedničkih organa BiH.

Bećirović je rekao da je pravosnažnim presudama najviših sudova UN-a, Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju potvrđeno je da je u Srebrenici počinjen genocid.

"Najviši sudovi UN-a dokazali su šta se dogodilo u Srebrenici 1995. godine. Nijedan genocid nakon Drugog svjetskog rata nije tako detaljno dokumentovan kao genocid u Srebrenici. Haški tribunal je ostavio ogromnu arhivu o počinjenom genocidu, zločinima protiv čovječnosti i drugim zločinima. Hašku zaostavštinu čini 2.5 miliona transkripata sudskih procesa, 422 hiljade dokumenta, 30 hiljada video zapisa", kazao je Bećirović.

U predloženom tekstu rezolucije navodi se devet ključnih ciljeva, među kojima su „jačanje kulture mira i ohrabrivanje pravde“ i „okretanje prema budućnosti, ne prema prošlosti“.

Narodna skupština Republike Srpske juče je jednoglasno usvojila Zaključni izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine.

U zaključcima se navodi da je Narodna skupština uvjerena da će jedino cjelovito i istinito sagledavanje ratnih događaja u srebreničkoj regiji, ali i u cijeloj BiH, doprinijeti jačanju povjerenja i tolerancije među narodima u BiH, konačnom pomirenju i suživotu sadašnjih i budućih generacija.

Potom je na Trgu Krajine u Banjaluci održan veliki miting „Srpska te zove“ na kojem je poručeno da Srpska „nije rezultat genocida nego odbrana od genocida“, te da srpskom narodu niko ne može zalijepiti etikete na leđa.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je na skupu rekao da u Srebrenici jeste bio zločin na kraju rata, nakon zamora i mržnje, ali nije bio genocid.

Prijedlog rezolucije o Srebrenici, uprkos protivljenju Republike Srpske, trebao bi se naći na dnevnom redu Generalne skupštine UN početkom maja.

Pratite nas i putem Vibera

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina