Delegat u Domu naroda BiH

Novaković Bursać: U UN ogoljena bošnjačka vizija i djelovanje u pravcu unitarne BiH

  • Izvor: SRNA
  • 02.05.2024. 14:05

Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković-Bursać izjavila je Srni da su aktuelna dešavanja u Savjetu bezbjednosti i Generalnoj skupštini UN do kraja ogolila stavove i namjere bošnjačko-muslimanske politike koje u osnovi imaju viziju BiH kao unitarne zemlje sa bošnjačko-muslimanskom većinom.

"Kao što su njihovi prethodnici za tu viziju žrtvovali mir, aktuelna struktura političkog Sarajeva žrtvuje istinu, evropski put, funkcionalnost BiH, razumijevanje i povjerenje među Srbima i Bošnjacima, odnosno dugoročnu stabilizaciju prilika i odnosa u regionu", istakla je Novaković-Bursać.

Ona je navela da pokušaj usvajanja u Generalnoj skupštini UN rezolucije o Srebrenici, za koju naglašava da sadrži neistinite podatke i kontroverzne stavove, ima više ciljeva, a ključni je etabliranje neistine o dešavanjima u tom gradu 1995. godine u svrhu redefinisanja budućih odnosa u regionu na štetu srpskog naroda.

Nuždić: Rezolucija ne vodi pomirenju, nipodaštava srpske žrtve

Nuždić: Rezolucija ne vodi pomirenju, nipodaštava srpske žrtve

"Međutim, imajući na umu i ko su ključni kosponzori rezolucije, neminovno se nameće zaključak da je jedan od ciljeva usvajanja ovog dokumenta i razdvajanje pojma `genocid` od suštine njegovog značenja i svođenje na birokratsko-pravni termin, što vjerovatno odgovara državama i narodima koji su u prošlom vijeku bili izvršioci upravo tog monstruoznog djela protiv drugih naroda", istakla je ona.

Prema njenim riječima, obraćanje i djelovanje ambasadora BiH u UN Zlatka Lagumdžije najkompletnija je slika podjele BiH čiji su uzroci zanemarivanje činjenice da ju čine dva entiteta i tri naroda, uzurpacija ustavnih nadležnosti i ovlaštenja, te glasa na međunarodnoj sceni.

Romić: Obraćanjem Šmita u SB napravljen najveći presedan u istoriji UN

Romić: Obraćanjem Šmita u SB napravljen najveći presedan u istoriji UN

"BiH koju Zlatko Lagumdžija predstavlja ne uzima u obzir stavove drugih naroda i entiteta, ne obazire se na ustavnu, dejtonsku strukturu, ne mari za ovlaštenja i vladavinu prava, dakle ona je samo njihova, bošnjačko-muslimanska", rekla je ona.

Kao primjer suprotnog djelovanja Lagumdžijinom, ona je navela obraćanje Savjetu bezbjednosti UN srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, za koju je rekla da je svojim obraćanjem uspjela kvalitetno da sve demaskira i da argumentaciju Republike Srpske, isključivo baziranu na pravu i Ustavu, predstavi široj političkoj javnosti.

Izvještaj Vlade Srpske SB UN: Usvajanje rezolucije o Srebrenici izazvalo bi unutrašnje sukobe

Izvještaj Vlade Srpske SB UN: Usvajanje rezolucije o Srebrenici izazvalo bi unutrašnje sukobe

"Nije potrebno biti previše mudar da se shvati kome odgovara nered i nemir koji se aktivno unosi u BiH i region. Zaslijepljeni obećanjem da će se u ambijentu ukrajinske krize odnosi u BiH redefinisati po njihovoj zamisli, aktuelno bošnjačko-muslimansko rukovodstvo pristaje apsolutno na sve, ne mareći za posljedice – od čistog protektorata do prizivanja sukoba", dodala je Novaković-Bursać.

Konstatujući da podaništvo i manipulacije nikada nisu bile dugoročno vrijedne monete, ona je poručila da je na predstavnicima srpskog naroda na svim nivoima i svim državama da se bore i izbore za istinu, koja je samo jedna. 

Pratite nas i putem Vibera