Premijer FBiH

Novalić: Svjedoci ste da sam nikakav ili loš političar, ali radimo prave stvari

  • Izvor: Agencije
  • 07.07.2022. 14:33

Vlada FBiH usvojila je na današnjoj sjednici uredbu koja sadrži niz mjera usmjerenih podršci stanovništvu posebno pogođenom rastom potrošačkih cijena.

Premijer FBiH Fadil Novalić je u obraćanju medijima nakon sjednice rekao da, budući da inflacija ne pogađa sve kategorije stanovništva isto, Vlada se odlučila da djeluje u smjeru pomoći najugroženijim kategorijama što su penzioneri, borci, invalidi i porodice koje su u stanju socijalne potrebe, njih oko 10.000.

Uredba definiše isplatu jednokratnih pomoći u iznosu od 100 KM za 531.000 stanovnika, prije svega za 378.000 penzionera. Korisnici boračkih naknada, invalidi i civilne žrtave rata će dobiti jednokratnu pomoć, a 10.000 porodica će dobiti paket vrijedan 500 KM iz robnih rezervi. Jedan dio uredbe se odnosi na mogućnost da poslodavci isplate naknadu u iznosu prosječne plate radnicima u FBiH do 1.080 KM bez plaćanja poreza.

"Pozivam da se svi udružimo u rješavanju problema. Opštine, kantone i poslodavce, oslobađamo ih obaveza, a mi sebe prihoda kako bi bez obaveze pomogli i uposlene, njih oko 535.500. Želim samo reći još da mi kontinuirano bez obzira na pritiske i napade provodimo ono što se očekuje od jedne vlade, ovo nije politika. Svjedoci ste da sam nikakav ili loš političar, ali budite svjesni da radimo prave stvari. Građani su naša obaveza, a u stanju su nužde da im pomognemo da prevaziđu probleme. Ko zna šta nam donosi budućnost, moramo svi biti spremni da reagujemo", kazao je Novalić.

Premijer ne smatra da je jednokratna pomoć od 100 KM građanima dovoljna.

"Uopšte nije dovoljno, ali ako ste pratili, ovo sad znači da smo povisili primanja što je najveći izdatak ikad u istoriji. Pozvao sam i druge nivoe vlasti, svjedoci ste da je Tuzlanski kanton podijelio po 100 KM penzionerima sa najnižim primanjima. Mi smo dali 100 KM, znamo da nije dovoljno, daćemo im i vaučere za struju. Pozivamo i druge da to bude tako", istakao je Novalić.