Nezadovoljni odgovorima vlasti

Novi protest roditelja djece sa poteškoćama u razvoju

  • 22.07.2019. 12:38

Roditelji djece sa poteškoćama u razvoju okupili su se ponovo ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, jer nisu zadovoljni odgovorima koje su dobili na zahtjeve od prošle sedmice.

Oni smatraju da su odgovori pusta obećanja, jer njihova djeca nemaju vremena za čekanje, prenose federalni mediji. 

Iz Vlade traže više vremena i poručuju kako problem koji je 20 godina stavljan pod tepih ne može biti riješen za sedam dana. 

U Vladi kažu da roditelji djece sa poteškoćama u razvoju imaju njihovu punu podršku, kao i da su spremni na razgovore i dalju saradnju, te da su već krenuli u realizaciju zahtjeva roditelja. 

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Amela Sofić već je uputila zahtjev za formiranje mobilnih medicinskih timova, kao i inicijativu za zapošljavanje logopeda u Domovima zdravlja, istakao je predsjednik vlade Kantona Sarajevo Edin Forto. 

"Tražili su 20 logopeda, ministar zdravstva je uputila u Dom zdravlja odobrenje i zahtjev da se raspiše konkurs za 20 logopeda, tražili su dva neuropsihijatra, dobiće to. Kada budemo imali tačan registar sa svim dijagnozama koje prate ovu djecu onda ćemo imati tačne mjere na šta neko ima pravo. To je ono što je falilo u ovom sistemu", izjavio je Forto. 

On je naveo da je Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, krenulo sa izradom Registra osoba sa invaliditetom koji je neophodan za efikasno uspostavljanje sistema zaštite, te će na osnovu njega biti uspostavljena mreža dnevnih centara za djecu sa poteškoćama u razvoju. 

U Vladi očekuju da će centri početi sa radom 2020. godine, a izradu registra do kraja ove godine. 

Roditelji traže da se nevladine organizacije koje rade s djecom sa poteškoćama u razvoju proglase od javnog značaja, te finansiraju u punom kapacitetu. Oni traže i izmjene Zakona o socijalnoj zaštiti porodica sa djecom sa poteškoćama u razvoju, izmjenu obrazovnih normi i standarda, kao i osposobljavanje najmanje 100 asistenata u nastavi koji će biti zaposleni na neodređeno vrijeme. 

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Biznis klub

    '‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.