Optuženi međunarodni šverceri oružjem: Prodavali i ručne raketne bacače

  • 07.05.2021. 16:15

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Edina Mehmedike, Harisa Špage, Rifeta Berkovića, Asmira Mezetovića zbog međunarodne trgovine oružjem.

Optuženi se terete da su tokom decembra 2020. godine i januara 2021. godine, djelujući kao organizovana grupa, s ciljem stjecanja protivpravne imovinske koristi, vršili prevoz i posredovali radi izvoza u prometu veće količine oružja, dijelova oružja, minsko eksplozivnih sredstva i vojne opreme bez dozvole propisane zakonima BiH, a radi daljeg transporta i prodaje kupcima na ilegalnom tržištu u zemljama Zapadne Evrope.

U optužnici se navodi da je prvooptuženi ostvario kontakt sa osobama iz Zapadne Evrope i dogovorio promet oružja i vojne opreme, te je prema unaprijed dogovorenim ulogama sa drugim članovima grupe vršio kupoprodaju oružja od poznatih osoba na području Tuzlanskog, Zeničko dobojskog i Sarajevskog kantona.

Optuženi su u svojim namjerama otkriveni i spriječeni prilikom kontrole od strane policijskih službenika, te je prilikom pretresa, pronađena i oduzeta veća količina oružja, municije, lovačkog naoružanja i opreme, između ostalog i ručni raketni bacač RPG-22, a koji predmeti i oružje su bili namjenjeni za dalju preprodaju.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

  • 16:40 Serija: Ljubavni zalogaji(12+) (R)

    ’Ljubavni zalogaj’ uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i novi simpatični sitkom.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života.

  • 17:50 Еmisija: Na ivici terena (R)

    Naši 'zlatni momci' Andrej Knežević i Ivan Dragičević upoznaće vas sa iskustvima igrača, njihovim ciljevima, željama, i približiti vam život velikih srpskih sportista koji su se već upisali u istoriju najvećih evropskih klubova.

  • 18:20 Еmisija: Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    Еmisija: Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem

    ‘Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem’ pregled je sedmice sa pažljivo odabranim aktuelnim temama, komentarima, sagovornicima i zanimljivim pristupom najvažnijim informacijama iz zemlje, regiona i svijeta.