Sanja Vulić

"Pravosuđe je mehanizam obračuna s neposlušnicima američke ambasade"

  • Izvor: SRNA
  • 21.05.2024. 15:23

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić rekla je da izvještaji pravosudnih institucija pokazuju sramotu pravosuđa koje predstavlja mehanizam obračuna sa onima koji ne slušaju Ambasadu SAD.

Vulićeva je istakla da Visoki sudski i tužilački savjet BiH od ambasadora SAD u BiH Majkla Marfija dobija instrukcije za imenovanja sudija i tužilaca.

- Svi znate da se to dešava. Nemamo profesionalizma u pravosuđu jer tamo ne rade obrazovani i stručni ljudi, nego rade podobni američkoj Ambasadi. To znam i po posljednjoj izmjeni sudija u mom gradu /Doboju/ gdje oni biraju onoga ko će slušati njihove naredbe - rekla je Vulićeva.

Vulić: BiH iluzija od suverene zemlje

Vulić: BiH iluzija od suverene zemlje

Ona je kategorično odbila navode poslanika PDP-a Branislava Borenovića da je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik "nedodirljiv i da ima zaštitu pravosuđa".

- Nikome ne bih poželjela da ima takvu zaštitu. Kakva je to zaštita kada se protiv vas vodi proces, a ne znate ni po kojem zakonu - rekla je Vulićeva i dodala da taj zakon nije izglasan u Parlamentarnoj skupštini.

Vulićeva je izrazila nezadovoljstvo time što glavni tužilac BiH Milenko Kajganić nije danas prisutan na sjednici u dijelu kada je na dnevnom redu bio izvještaj o radu Tužilaštva BiH za prošlu godinu.

- Možda je i jasno što nije prisutan. Očigledno da se plaši mnogih pitanja i diskusija - rekla je Vulićeva.

Ona se složila sa primjedbama na neprocesuiranje predmeta korupcije u BiH.

- Smatram da su glavni saučesnici u tim predmetima korupcije upravo ljudi iz Tužilaštva - rekla je Vulićeva i dodala da je pravosuđe u opštem haosu.

Ona je navela primjer hapšenja suspendovanog predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: