Predstavnički dom izglasao izmjene Izbornog zakona za Mostar

  • 07.07.2020. 21:28

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH izglasao je Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH po hitnom postupku koji se odnosi na izbore u Mostaru. 

Od 35 prisutnih poslanika 20 je bilo "za", devet protiv i šest suzdržanih.

Ono što predstoji jeste da prijedlog prođe i na Domu naroda BiH, a sjednica je zakazana za sutra. Tako će nakon 10 godina konačno doći kraj demokratskom zastoju u Mostaru.

Usaglašeni model izmjena izbornih pravila za Mostar podrazumijeva izbor 22 odbornika sa šest izbornih jedinica i to tako da Gradsko područje Sjever daje dva odbornika, Stari Grad pet, Jugoistok dva, Jug dva, Jugozapad 7, a Zapad četiri. Sa Gradske liste bira se još 13 odbornika.

Zahtjev za izmjene Izbornog zakona su podnijeli poslanici SDA i HDZ-a.

Kritike na ovaj sporazum došle su iz opozicije, posebno iz SDP-a, a oni su poslali i svoj prijedlog izmjena izbornog zakona.

Predsjedavajuća Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata Snježana Novaković Bursać je kazala da je bitno da građani Mostara, bez obzira na nacionalnu pripadnost zaslužuju, kao što je to potvrdio Evropski sud za ljudska prava, da se održe izbori.

Današnju sjednicu Parlamentarne skupštine BiH obilježile su brojne pauze i prepirke poslanika.

Treba istaći da je i današnji sastanak lidera SNSD-a, SDA i HDZ-a doprinio izglasavanju ovog zakona.

Predlagači zakona bili su poslanici Nikola Lovrinović, Predrag Kožul, Borjana Krišto, Darijana Filipović, Mijo Matanović, Adil Osmanović, Safet Softić, Alma Čolo, Šemsudin Dedić, Halid Genjac, Nermin Mandra, Šemsudin Mehmedović, Edin Mušić i Denis Zvizdić.

(Foto: Avaz)

  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Svakog radnog dana od 6 časova i 55 minuta i vikendom od 8 časova i 30 minuta očekuju vas aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti.

  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.