Geng Šuang

Predstavnik Kine: Autori i sponzori rezolucije o Srebrenici da konsultuju sve strane

  • Izvor: SRNA
  • 01.05.2024. 07:06

Kina smatra da autori i sponzori rezolucije o Srebrenici moraju da konsultuju sve strane, rekao je kineski ambasador u Savjetu bezbjednosti UN Geng Šuang.

Geng je na sjednici Savjeta bezbjednosti izrazio spremnost Kine da bude konstruktivno uključena u diskusijama i radu sa svim stranama kako bi ovo pitanje bilo riješeno.

On je rekao da je Kina dobila informaciju o nacrtu rezolucije o Srebrenici i svim kontroverzama koje je prate.

- Kina uvijek zastupa stav da ne treba zaboraviti istoriju, već izvlačiti pouke iz sličnih tragedija - naveo je Geng.

Savjet bezbjednosti Šmita ne naziva visokim predstavnikom

Savjet bezbjednosti Šmita ne naziva visokim predstavnikom

On je naveo da sukobi u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina prošlog vijeka predstavljaju mračno poglavlje istorije koje je praćeno žrtvama, stradanjem nedužnih civila svih etničkih grupa, te masakrom u Srebrenici koji je za svaku osudu.

Geng je izrazio nadu da će sve etničke grupe prihvatiti toleranciju i pomirenje, te da će zajedno raditi na očuvanju mira i stabilnosti.

- Stav Kine prema pitanju BiH je dosljedan i znači poštovanje njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta - rekao je Geng.

On je naveo da unutrašnja pitanja u BiH treba da rješavaju predstavnici konstitutivnih naroda, a da miješanja spolja, nametanja odluka i jednostrane sankcije nisu način za snižavanje međuetničkih tenzija.

Nebenzja: Rusija je kategorički protiv rezolucije o Srebrenici

Nebenzja: Rusija je kategorički protiv rezolucije o Srebrenici

Geng je pozvao sve strane da preduzmu oprezan i odgovoran pristup i da izbjegavaju vršenje spoljnog pritiska i miješanje u unutrašnja pitanja BiH.

Prema njegovim riječima, OHR je proteklih godina sprovođenjem bonskih ovlaštenja izazvao tenzije i nesuglasice umjesto da ih smiruje.

- Podsjećamo da su OHR i bonska ovlaštenja osmišljeni za posebna vremena, ali da ne treba da budu trajna kategorija. BiH je suverena zemlja i unutrašnja pitanja bi trebalo da dogovorom rješavaju njeni konstitutivni narodi - rekao je on.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Biznis klub

    '‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.