Na Božić ubijeno 49 Srba

Prošlo je 27 godina od zločina u Kravici

  • 05.01.2020. 19:15

Prošlo je 27 godina od kada je na najradosniji hrišćanski praznik Božić na kućnom pragu u Kravici i okolnim bratunačkim selima ubijeno 49 Srba. Muslimanske jednice 27. Divizije na čelu sa Naserom Orićem nisu imale milosti, pamte preživjeli. Sa rodbinom drugih žrtava došli su da upale svijeću za pokoj duša svojih stradalih i Tonka Milošević i Mladenko Milanović

"Nikako nemože biti gore. Izgubila san djevera i dva zeta. Izgubila sam ih kamaru koje kakije“, kazala je Tonka Milošević.

"Na današnji dan ja sam izgubio mnogo prijatelja,rođaka, brata. Ovaj dan već dugi niz godina je nešto što se ponavljamo u nekim stvarima, a neke stvari postaju nešto novo", ističe Mladenko Milanović.

Ni nakon skoro tri decenije za ovaj zločin niko nije odgovarao i to što nema pravde najviše boli poručuju i organizacija poristeklih iz odbrambeno otadžbinskog rata. Kažu to samo ukazuje na dvostruke aršine u procesuiranju zločina.

“Mi koristimo priliku da se kao porodice poginulih i nestalih javno obratimo institucijama BiH, a to je pravosuđu, sudu, tužilaštvu kao i institutima za nestala lica i da im kažemo da smo nezadovoljni i da nema riječi kojima bismo to nezadovoljstvo opisali”, izjavila je Radojka Filipović, predsjednik Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Bratunac.

"Što se tiče zločina na srbima do sada niko nije odgovarao. A da li će kako ja vidim neće. Ovo je samo sud za Srbe", smatra Zoran Gvozdenović, predsjednik Boračke organizacije Bratunac.

I zvaničnici su sa obilježavanja poručili da se stalno mora podsjećati na žrtve koje je srpski narod dao za slobodu u proteklom ratu u BiH i pozvali prisutne da ne zaboravljaju žrtve iz Kravice i sve one koji su dali živote za Republiku Srpsku.

 

  • 20:00 Lutrija RS, Loto

    Prenos izvlačenja dobitnih kombinacije igre na sreću Loto 7/39 Lutrije Republike Srpske.

  • 20:10 Еmisija: Dosije

    ''Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 20:45 ATV intervju

    ''ATV intervju

  • 21:15 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 22:00 Serija: Aviondžije

    Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:30 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.