Istoričar

Raković: Paljenje zastave Srpske nije nikakvo iznenađenje i predstavnja njihovu nemoć

  • Izvor: RTRS
  • 11.01.2024. 08:59

Paljenje zastave Srpske, na Dan Republike u Zenici i Konjicu nije nikakav šok, ali ne treba da očekujemo da će bilo ko preuzeti odgovornost za isti, rekao je istoričar Aleksandar Raković iz Beograda.

- Ovakvi incidenti nisu iznenađenje. Ne treba da očekujemo ikakve akcije da će biti sprovedene sa njihove strane - ističe Raković.

Kako on dodaje, u Srpskoj postoji veći prag tolerancije, u odnosu na FBiH, te želja za saživotom.

- Oni imaju pravo na svoj stav, ali nemaju pravo da ugrožavaju postojanje drugog naroda, odnosno srpskog naroda. Ukoliko ne bude osuda iz političkog Sarajeva, a neće biti, treba da očekujemo samo još gore akte - navodi Raković.

Skandalozno: Mlada potporučnica Oružanih snaga BiH potpiruje mržnju

Skandalozno: Mlada potporučnica Oružanih snaga BiH potpiruje mržnju

Raković ističe da paljenje zastave Srpske zapravo predstavlja njihovu nemoć, ali da ono što FBiH ne shvata, jeste da ovakvi događaji ujedinjuju srpski narod.

- Ovo homogenizuje srpski narod, narod koji je već okupljen oko Republike Srpske, a ovakvi događaji još više privlače srpski narod jedne oko drugih - rekao je Raković.

Skandal u Zenici! Na Dan Republike uz povike

Skandal u Zenici! Na Dan Republike uz povike "Alahu Еkber" zapalili zastavu Srpske

Još jednom je ponovio, da je bilo i gorih incidenata, za koje niko nije preuzeo odgovornost.

- MUP u Federaciji je bio organizator, dijela u Konjicu i Zenici, a ako se prisjetimo, bilo je i neuporedivo gorih situacija. Sjetite se samo događaja u Potočarima, kada je "kamenovan", predsjednik, tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić. 

Kada je riječ o proslavi Dana Republike, Raković navodi da je ponosan što je gledao takvu veličanstvenu proslavu.

Novi atak na Srbe - Građani došli ispred crkve u Konjicu i tražili da se skine trobojka

Novi atak na Srbe - Građani došli ispred crkve u Konjicu i tražili da se skine trobojka

- Republika Srpska je velika pobjeda srpskog naroda, koji nikada neće pristati da budu građani drugog reda - zaključio je Raković.

Pratite nas i putem Vibera

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

    ''Koliko znate o onima koji žive pod budnim okom javnosti?Znate li o čemu maštaju, šta su sve prošli, u čemu uživaju, šta rade kada su potpuno sami? Koje tajne su spremni da otkriju? Koliko su spremni da se ogole?

  • 21:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:45 Serija: Ko te šiša (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: Еl Čapo (16+)

    *Serija: Еl Čapo (16+)