Dogovor Izetbegovića, Komšića i Radončića

SDA, DF i SBB potpisali koaliciju

  • 13.12.2019. 19:08

Trojica lidera Bakir Izetbegović, Željko Komšić I Fahrudin Radončić, rano jutros u sarajevskom hotelu, za samo dva sata dogovorili su saradnju na svim nivoima. Udruženim snagama, trojka je pozvala  HDZ i Dragana Čovića da napravi prvi potez I da predloži imenovanje predsjednika i dva zamjenika predsjednika Federacije.  

To je kako Izetbegović kaže glavni uslov za formiranje federalne vlasti nakon više od godinu dana od opštiih izbora. Što se tiče nove koalicije SDA, DF-a I SBB-a oni su danas raspodjelili ministarstva u Federalnoj vladi.

“Kad je u pitanju Federacija SDA bi imala premijera i pet ministara, DF bi imao tri ministra i SBB dva ministra“, kaže Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Dragan Čović još juče je rekao Izetbegoviću da neće odustati od primarnih principa i zahtjeva hravatskog naroda, a što se tiče Fedracije ona funkcioniše sa SDA i HDZ-om. 
DF da bi ušao u koaliciju sa SDA na svim nivoima morao je da istupi iz tzv. sarajevske šestorke koja je činila vlast na nivou Kantona Sarajevo, ali bez SDA. Bakir Izetbegović danas je nazvao novu koaliciju bošnjačko-bosanskom, na šta je reagovao lider DF-a.

"Ako se gospodin Izetbegović ne ljuti, ja bih njega malo ispravio pozivajući se na programske akte koju je usvojila SDA na Kongresu, dakle ovo je bosansko-hercegovačka koalicija dominantna da ne bi bilo zabune“, kaže Željko Komšić, predsjednik DF-a.

Što se tiče Fahrudina Radončića, predsjednika SBB-a napravljena je, kako kaže, bosansko-herecegovačka, ali prije svega bošnjačka koalicija. I on je okrenuo leđa šestorci I sa SDA ulaži u koaliciju na svim nivoima. 

"Uvjeram građane Kantona Sarajevo i neke naše važne prijatelje da će sarajevska vlada raditi mnogo bolje da će imati bolji rezultat u smislu novih vrijednosti“, kaže Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a.

Nova koaliciona trojka dostaviće u, u pondjeljak, predsjedavajućem Savjata ministara Zoranu Tegeltiji imena svojih kandidata. Baš kako se i ranije govorilo -Bisera Turković iz  SDA kandidat je za  ministra inostranih poslova, lider SBB-a Fahrudin Radončić trebalo bi da bude  ministar bezbjednosti i DF-ov Sifet Podžić ministar odbrane.