Poslanik SNSD-a u NS RS

Šolaja: Problemi u vezi sa Izbornim zakonom u FBiH

  • Izvor: SRNA
  • 26.05.2022. 09:23

Problemi u vezi sa Izbornom zakonom BiH nalaze se u Federaciji BiH u kojoj do danas nisu implementirani rezultati izbora iz 2018. godine, a drugi izborni ciklus je već na pragu, izjavila je poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dušica Šolaja.

Šolaja je rekla da u FBiH postoji i problem koji se odnosi na nemogućnost ravnopravnog predstavljanja dva naroda, podsjetivši na neuspjeh pregovora bošnjačkih i hrvatskih predstavnika o izmjenama Izbornog zakona.

Ona je istakla da je Republika Srpska iskazala spremnost za prihvatanje rješenja o izbornom zakonodavstvu koje bi bilo rezultat dogovora dva naroda u FBiH.

Šolaja je podsjetila da je Republika Srpska ponudila finansijska sredstva u iznosu od 12 miliona KM kako bi se otklonio dio problema u vezi održavanja opštih izbora i obezbjeđenja sredstva, ali da to nije prihvaćeno u Federaciji BiH.

Govoreći o najavama o mogućnosti uskraćivanja prava na kandidaturu lideru SNSD-a Miloradu Dodiku i predsjedniku HDZ-a Draganu Čoviću, Šolaja je za RTRS naglasila ne postoje zakonska uporišta za takav potez, ali da se Centralna izborna komisija ponaša kao političko tijelo, te da nijedna odluka u tom svjetlu ne bi bila iznenađujuća.


  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program