Pravni predstavnik Republike Srpske

Stjepanović: Pojavljivanje Šmita kao svjedoka ključni momenat postupka protiv Dodika i Lukića

  • 22.05.2024. 11:54

Pravni predstavnik Republike Srpske Lazar Stjepanović rekao je da bi pojavljivanje Kristijana Šmita kao svjedoka bio ključni momenat u procesu koji se u Sudu Bih vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića.

- Odbrana je najavila pozivanje Šmita kao svjedoka i mislim da će to biti ključni momenat u ovom postupku. Šmit bi trebalo da se pojavi, jer u FBiH već tri godine žive u zabludi i tvrde da je on visoki predstavnik, a nije, jer nije imenovan u skladu sa procedurom. Neka se pojavi i iskoristi priliku i dokaže da je visoki predstavnik, ako je tako - rekao je Stjepanović, dodajući da Šmit, čak i da je imenovan u skladu sa procedurama, nema pravo da nameće i mijenja zakone.

Stjepanović je rekao da se na današnjem ročištu Dodiku i Lukiću očekuje izvođenje dokaza odbrane i da će biti zanimljivo vidjeti koje dokaze će Sud prihvatiti.

On je istakao da Tužilaštvo pokušava da stvori privid da je ovo klasičan sudski postupak i da preduzima sve radnje koje inače preduzima, ali da djelo za koje se terete Dodik i Lukić nije krivično djelo, pa samim tim ni proces nije klasičan.

- Ako sud želi da se vrati u okvire zakona i pravosuđa, donijeće oslobađajuću presudu, jer djelo koje se stavlja na teret nije krivično djelo - naglasio je Stjepanović.

Podsjećamo, pred Sudom BiH danas će biti nastavljen proces protiv Dodika i Lukića zbog nepoštovanje odluka Šmita. Odbrana je pripremila je materijalne dokaze i nada se da će Sud BiH prihvatiti sve njihove prijedloge kako njihovim branjenicima ne bi bilo uskraćeno pravo na odbranu.

Na prethodnom ročištu 29. aprila, Sud BiH i odbrana nisu prihvatili kao dokaz Tužilaštva BiH Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma jer je riječ o "dokumentu" koji je Tužilaštvo BiH skinulo sa internet stranice UN i prevelo na "bosanski jezik".

(RTRS)


Pratite nas i putem Vibera