Sarajevo

Sud BiH odbio da odredi pritvor osumnjičenima za zločine nad Srbima

  • 17.12.2020. 21:38

Sud BiH odbio je večeras prijedlog Tužilaštva BiH da odredi jednomjesečni pritvor za sedam bivših pripadnika takozvane Armije BiH osumnjičenih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti na području Zvornika i okoline.

Informaciju o odbijanju prijedloga za određivanje pritvora potvrdila je za "Avaz" Mirna Delalić, advokat Šemsudina Muminovića, ratnog komandanta 206. viteške zvorničke brigade.

Pripadnici Sipe, u saradnji sa MUP-om Tuzlanskog kantona i MUP-om Republike Srpske, uhapsili su juče na području Tuzle i Sapne Šemsudina Muminovića, Džema Galjića, Ćamila Ahmetovića, Rasima Omerovića, Asima Alića, Fadila Mujića i Ismeta Memića, saopšteno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Oni su osumnjičeni za ratni zločin počinjen prilikom napada na sela na području opštine Zvornik, u periodu od 8. oktobra 1992. do 6. jula 1994. godine, kao i zločin nad ratnim zarobljenicima kada je ubijeno 20 žrtava srpske nacionalnosti.

Oni su osumnjičeni da su, kao pripadnici Teritorijalne odbrane i takozvane Armije BiH, učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na području Zvornika i okoline, u ubistvima, namjernom nanošenju snažnog fizičkog ili duševnog bola, te povredama fizičkog integriteta ili zdravlja civilnom stanovništvu.

Počinjeni zločini prilikom napada na sela, kao i zločini nad ratnim zarobljenicima, rezultirali su ubistvima oko 20 osoba srpske nacionalnosti.

  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Svakog radnog dana od 6 časova i 55 minuta i vikendom od 8 časova i 30 minuta očekuju vas aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti.

  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.