Predsjednik VSTS

Tegeltija: OEBS misija u BiH nema mandat da preispituje i komentariše sudske odluke

  • 23.11.2020. 19:24

OEBS misija u BiH u pogledu vladavine prava, nema mandat da preispituje i komentariše odluke sudskih, tužilačkih i disciplinskih organa, niti da se bavi tumačenjem domaćih Zakona od strane nadležnih institucija u pojedinačnim sudskim, tužilačkim i disciplinskim predmetima, kaže predsjednik VSTS Milan Tegeltija.

Dok na sajtu OEBS-a stoji da "Misija pruža podršku razvoju nezavisnog pravosudnog sistema koji poštuje ljudska prava i posjeduje sposobnost i predanost da djelotvorno obavi istragu, procesuira i donese presudu".

Nezavisnost pravosuđa podrazumijeva nezavisnost kako od uticaja domaćih, tako i od uticaja međunarodnih faktora. Ukoliko žele da istinski podrže vladavinu prava, "međunarodni partneri" moraju poštovati institucije BiH kao suverene države, te se držati svog mandata i nadležnosti, kaže Tegeltija i detaljno objašnjava:

"Svaka osoba ima pravo da o njegovom pravu i interesu odluči nadležni tribunal u postupku koji je predviđen zakonom. Svako interferiranje (prethodno ili naknadno) nenadležnih vanprocesnih subjekata, domaćih ili stranih, u odluke nadležnih organa u postupku u direktnoj je suprotnosti sa pravom na pravično suđenje i dovodi do narušavanja tog prava. Odluke nadležnih organa, bilo da su procesne ili meritorne, ne mogu biti vanprocesno osporavane, negirane ili dovodjene u pitanje, bilo da se radi o nenadležnim domaćim ili inostranim vanprocesnim faktorima, jer to narušava prava građana na fer postupak i suđenje".

"OEBS misija u BIH ima puno pravo da, između ostalog, monitoriše sve postupke pred sudovima, tužilaštvima i disciplinskim komisijama u okviru praćenja rada pravosuđa u različitim oblastima, u cilju davanja mišljenja i preporuka opšteg karaktera, poštujući nezavisnost pravosuđa, suverenost BiH i njenih institucija, te poštujući odluke nadležnih organa u BiH. Svaki građanin ima pravo da se pouzda da će odluke nadležnih organa u postupcima, biti poštovane te da neće biti dovođene u pitanje mimo procesnih uslova predviđenih zakonom", rekao je Tegeltija.

Tagovi:
  • 21:15 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 22:00 Serija: Aviondžije

    Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:30 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:45 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Priča o ozloglašenom narko bosu, jednom od najopasnijih i krvoločnijih mafijaša.

  • 23:30 Serija: Red Rok (12+)

    Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.

  • 23:55 Noćni program

    Noćni program