"BiH je nefunkcionalna i propala"

Trasova sa članovima Predsjedništva, Dodik: Britanija nam nije prijatelj

  • Izvor: ATV
  • 26.05.2022. 19:40

BiH je nefunkcionalna i propala. Poručio je to nakon sastanka predsjedništva sa britanskom šeficom diplomatije Milorad Dodik. Za srpskog člana predsjedništva je sastanak sa Elizabet Tras bio puka formalnost. Iskoristio je ipak priliku da joj kaže da Velika Britanija ima jednostrane stavove kada je u pitanju situacija u BiH.

"Mogla je da primjeti potpuno podijeljeno Predsjedništvo gdje Džaferović pokušava da svoj govor predstavi kao zajedničko mišljenje. Mogu da kažem šta sam rekao. Rekao sam da je BiH propala država jer postoji miješanje i Vlade Velike Britanije", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Sve ono što je Dodik novinarima rekao nakon sastanka, potvrđuje i stenogram. Srpska, rekao je, neće odustati od svojih interesa.

"Danas će Ustavni sud ponovo pod pritiskom Vaših ljudi, zajedno sa nekima iz Amerike i Evrope, donijeti još jednu neustavnu Odluku, koja će Deklaraciju koja je rekla kako Republika Srpska gleda na ove stvari i šta želi da uradi, kao navodno poništiti. Ja želim da kažem da ćemo mi već danas pokrenuti inicijativu i umjesto Deklaracije da ćemo donijeti Rezoluciju, pa kada nam ukinete Rezoluciju onda ćemo donijeti zaključke, pa kada nam ukinete i to onda ćemo donijeti stavove, pa ćemo se okrenuti na Rezoluciju plus i tako dalje. Nećete uspjeti da srušite, ja sam izabran od naroda, nisam biran od vas", rekao je Dodik.

Ranije danas se Trasova sastala i sa Biserom Turković. Očekivano, podržala je stavove Turkovićeve, koja se ponovo obrušila na Republiku Srpsku. I jedna i druga su, iako zvaničnog stava zajedničkih institucija te vrste nema, zaključile da je bezbjednosno stanje u BiH narušeno, zbog krize u Ukrajini.

"U ovoj zemlji vidimo znake miješanja Rusije koji su prijetnja da se vratimo ka mračnim danima i to se mora zaustaviti ovdje. Ujedinjeno Kraljevstvo daje podršku prijateljima koji ti sprječavaju", rekla je Elizabet Tras, ministar spoljnih poslova Velike Britanije.

"Postoji zabrinutost da se kriza iz Ukrajine prelije na ovaj dio Evrope i vrlo je važno da naši ključni saveznici, što Velika Britanija jeste, podrže građane BiH da idu ka EU i NATO-u", rekla je Bisera Turković, ministar spoljnih poslova BiH.

Nema informacije o ugroženosti BiH, odgovara Milorad Dodik. Trasovu je zato, kaže, i pitao otkud britancima pravo da najavljuju dolazak u suverenu zemlju i ko ih je uopšte zvao. 

"Ja sam vrhovni komadant OS BiH i rekao sam da je sve mirno i uredu i NATO je rekao da nema bezbjedonosnih prijetnji i ne može da tvrdi da nekoga brani", rekao je Dodik.

U lice je Dodik danas Trasovoj, iako je tvrdila suprotno, rekao da BiH visokog predstavnika nema. Dao joj je Ankes 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Možda će, ako ga dosljedno pročita, promijeniti stav, kaže Dodik.

Tagovi: