Nakon dva ranija slučaja potvrđen i treći

U Hercegovini koronavirusom zaraženo troje djece

  • 02.04.2020. 15:59

U Hercegovini je dosad od koronavirusa oboljelo troje djece. Uz dva ranije potvrđena slučaja iz Širokog Brijega, koronavirus je registrovan i kod jednog djeteta u „Majčinom selu“ u Međugorju. 

To je novinarima danas kazao dr. Jurica Arapović, infektolog SKB-a Mostar, naglasivši da su sve osobe u „Majčinom selu“, gdje je 60 štićenika i zaposlenika, pod epidemiološkim nadzorom.

- Svaki dan se testiraju kontakti, na desetke uzoraka je u pitanju, primarno tamo gdje su zabilježeni bolesnici imamo pozitivne osobe i treba raditi na daljem testiranju. Svi kontakti nisu obuhvaćeni testiranjem, a imamo čak i kontakte koji su pozitivni koji nemaju nikakvu direktnu vezu sa samostanom, što nam, zapravo, može otežati epidemiološki nadzor - kazao je Arapović.

On je apelovao na sve koji su bili u bilo kakvim kontaktima sa zaraženima da ostanu u izolaciji i da se jave se svojim ljekarima.

- Iz retestiranja smo naučili da je inkubacija pet do sedam dana, ali postoje slučajevi gdje je inkubacija i iznad 14 dana. Naš stav je da se period samoizolacije produži na 21 dan, a kod pozitivnih 28 dana - naveo je Arapović.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Biznis klub

    '‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.