VSTS sutra imenuje glavnog tužioca

U najuži izbor ušli Kajmakovićeva, Tadićeva i Halilović

  • 22.01.2019. 19:14

Visoki sudski i tužilački savjet sutra će imenovati novog glavnog BH tužioca. Među 11 kandidata za tu poziciju u najuži izbor ušli su aktuelni vršilac dužnosti glavnog tužioca BiH Gordana Tadić, te tužilac BiH Dijana Kajmaković i federalni tužilac Munib Halilović. Kao najozbiljniji kandidat pominje se Gordana Tadić koja je na v.d. poziciji od 2016. Da li Tadićeva ima najveće šanse za puni mandat u toj pravosudnoj instituciji, predsjednik VSTS-a danas ne otkriva. Potvrđuje samo da ih je troje u trci za glavnog. Sutra će, kaže, sve biti poznato.

"Tri kandidata se sutra predstavljaju, oni su u rangu, a ja nikakav komentar na medijske natpise nemam," rekao je Milan Tegeltija, predsjednik VSTS-a.

Svi kandidati prošli su intervju, a podvijeće je rangiralo tri najbolja. Glavni tužilac prvi put se bira po novim, znatno oštrijim pravilima, uključujući rigoroznije uslove za izbor na tu funkciju, ali u javnosti se često može čuti da je ipak politika ta koja bira tužioca. Advokat Miljkan Pucar ne misli tako, ali uvjeren je da politika svakako ima uticaja. Vjeruje ipak da su oni spoljašni razlog ne tako efikasnog pravosuđa u BiH. Zato je pred novim glavnim tužiocem nimalo lak zadatak. 

"Sasvim je lako da bilo ko od ova tri kandidata za koja ja znam, a koja su predložena, da su vrlo stručni i da bi njihovi programi mogli da se ostvare ako ne bude uticaja sa strane," kaže Pucar.

Ko god sjedne u jednu od najvažnijih fotelja u BH pravosuđu moraće da koliko toliko povrati dignitet pravosuđu, poručuju u boračkim udruženjima. Očekuju da će se novi tužilac više posvetiti rješavanju ratnih zločina. Na dosadašnji rad Gordane Tadić nemaju mnogo zamjerki.

"Veći broj pokrenutih predmeta i podnesenih krivičnih prijava protiv počinilaca krivičnih djela ratnog zločina nad srpskim narodom, tu prvenstevno mislim na Sudakovića, Drekovića itd. U tom smislu mislim da je napredak u odnosu na prethodne tužioce, rekao Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

Prethodnik Gordane Tadić, Goran Salihović sa mjesta glavnog tužioca suspendovan je prije tri godine, zbog disciplinskih prekršaja u vršenju dužnosti. Zvanično je smijenjen pretprošle godine, odlukom Prvostepene disciplinske komisije za tužioce Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH. S mjesta glavnog tužioca premješten je na mjesto tužioca Tužilaštva BiH. Za 14 godina nijedan glavni tužilac nije izdržao puni mandat.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Biznis klub

    '‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.