UN i SZO zabrinuti zbog povećanja broja zaraženih u BiH

  • 27.07.2020. 08:20

Misije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i UN-a u BiH izrazile su zabrinutost zbog povećanja broja slučajeva zaraze korona virusom u toj zemlji te su pozvali vlasti da povećaju testiranja i praćenje kontakata kako bi obuzdale epidemiju.

U zajedničkoj izjavi koordinatorice UN u BiH Ingrid Mekdonald i direktora kancelarije SZO Viktora Olsavskog, navodi se da su te dvije međunarodne agencije "zabrinute izvještajima zdravstvenih ustanova širom BiH o dostizanju krajnjih kapaciteta s posljednjim oštrim rastom broja slučajeva covida-19".

U BiH su u nedjelju zabilježena 263 nova slučaja, što je pedesetak osoba manje zaraženih od proseka s kojim se zemlja suočava posljednjih sedam dana, prenio je sinoć Index.

Iz SZO i UN navode da bi vlasti trebalo da "prošire kapacitete za testiranje i praćenje kontakata, uključujući kapacitete zdravstvenih ustanova, kao i da pojačaju podršku specijaliziranim zdravstvenim radnicima".

"Jedan od najvažnijih alata za suzbijanje širenja virusa je praćenje kontakata. Praćenje je temelj odgovora na širenje zaraza od ospica do dječje paralize, od ebole do, sada, Kovida-19. Vidjeli smo u drugim zemljama kako se ovaj virus može staviti pod kontrolu agresivnim i ciljanim taktikama strogim traženjem, izolacijom i tretmanom infekcija", stoji u zajedničkoj izjavi.

Oni su naveli da će se vlasti i društvo suočiti s većim iskušenjima nakon početka školske godine te su ocijenili kako velika odgovornost leži i na građanima koji se trebaju pridržavati osnovnih epidemioloških mera poput održavanja higijene, držanja razmaka i nošenja maski.

Tagovi:
  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    ' '''Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 20:30 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:00 Serija: Nasljednici (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 22:00 Film:Ponovo kod kuće (16+)

    '' Film:Ponovo kod kuće (16+)

  • 23:50 Vaskršnja poslanica i Prenos Vaskršnje liturgije iz Hrama Svetog Save na Vračaru

    ' Vaskršnja poslanica i prenos Vaskršnje liturgije iz Hrama Svetog Save na Vračaru