Ustavni sud FBiH: Neustavna Vlada Tuzlanskog kantona

  • 03.06.2020. 12:46

Odluka o imenovanju Vlade Tuzlanskog kantona na čijem se čelu nalazi premijer Denijal Tulumović nije u skladu sa Ustavom Federacije BiH (FBiH), s obzirom na to da na ministarskoj poziciji nema osobu iz reda Hrvata, mišljenje je Ustavnog suda FBiH dato na osnovu zahtjeva zamjenika federalnog premijera Jelke Milićević.

Ovo mišljenje Ustavni sud FBiH je utvrdio na sjednici bez javne rasprave održanoj 5. maja, odlučujući po zahtjevu zamjenika premijera FBiH za davanje mišljenja o ustavnosti odluke o potvrđivanju i imenovanju Vlade Tuzlanskog kantona.

U mišljenju, u koje je uvid imao portal "Klix", navedeno je da odluka o potvrđivanju imenovanja Vlade Tuzlanskog kantona nije u skladu sa Ustavom FBiH.

Miličevićeva je 17. oktobra 2019. godine podnijela Ustavnom sudu FBiH zahtjev za davanje mišljenja o sastavu Vlade Tuzlanskog kantona i usklađenosti odluke o potvrđivanju imenovanja sa Ustavom FBiH i Zakonom o Vladi Tuzlanskog kantona koji je donesen na osnovu Ustava kantona.

Vlada Tuzlanskog kantona na čelu sa premijerom Denijalom Tulumovićem imenovana je 20. jula prošle godine. 

  • 20:00 Imate riječ sa Milijanom Kos

    ''Ko? Šta? Kada? Gdje? Zašto? Kako? I tu se pitanja ne zaustavljaju - otvoreno i odvažno.

  • 20:45 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:30 Serija: Aviondžije

    Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Serija: Еl Čapo (16+)

  • 23:20 Serija: Red Rok (12+)

    Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.