Savjet ministara

Usvojena informacija o radu Komiteta za raspodjelu DKP imovine SFRJ

  • 30.01.2020. 17:19

Savjet ministara usvojio je informaciju o radu Zajedničkog komiteta za raspodjelu diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ za period od 2018. do aprila 2019. godine.

Ovlašteni predstavnik BiH u Zajedničkom komitetu za sprovođenje Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije SFRJ zadužen je da nastavi sa realizacijom svih predstojećih obaveza, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Zaduženi su Ministarstvo inostranih poslova i ovlašteni predstavnik BiH za sprovođenje Aneksa B da sačine prijedlog odluke o rekonstrukciji i sanaciji objekata stečenih u postupku sukcesije diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ, s ciljem korištenja za potrebe diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH, novcem obezbijeđenim odlukama Savjeta ministara o zajedničkoj prodaji imovine bivše SFRJ za koju ne postoji zainteresovanost nijedne države nasljednice bivše SFRJ i uputi je Savjetu ministara na razmatranje i usvajanje.

Ministarstvo inostranih poslova i ovlašteni predstavnik zaduženi su da, s ciljem konačnog rješenja imovinsko-pravnih odnosa i uknjižavanja nekretnine u vlasništvo BiH, sačine prijedlog inicijative o otkupu i preuzimanju udjela Hrvatske za objekat u Alžiru iz sredstava sukcesije diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ i upute je Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Hrvatske.

Savjet ministara BiH usvojio je informaciju o održanom četvrtom sastanku Pododbora za ekonomska i finansijska pitanja i statistiku, održanom 19. i 20. novembra u Briselu, koju je pripremila Direkcija za evropske integracije /DEI/ BiH.

Usvojeni su i dokumenti o preporukama i narednim aktivnostima koje je Evropska komisija dostavila nakon što su delegacije BiH i EU razmotrile trenutno stanje ekonomskog i fiskalnog razvoja i progresa u sferi funkcionalne tržišne ekonomije.

Savjet ministara zadužio je nadležne institucije na nivou BiH, te pozvao vlade entiteta, kantona i Brčko distrikta da u najkraćem roku postupe u skladu sa preporukama EU i da DEI BiH dostave informaciju o njihovoj realizaciji.

Savjet ministara usvojio je treću informaciju o nastavku aktivnosti na realizaciji ciljeva održivog razvoja, koju je pripremila Direkcija za ekonomsko planiranje /DEP/ BiH.

U Informaciji, koja se odnosi na period januar-oktobar 2019. godine, te aktuelne i buduće aktivnosti, DEP BiH navodi da se intenzivno radilo na izradi dobrovoljnog izvještaja BiH o sprovođenju Agende 2030 i ciljeva održivog razvoja, kao i na izradi okvira ciljeva održivog razvoj u BiH.

Usaglašena je ažurirana mapa puta sa vremenskim okvirom za planiranje sprovođenja ciljeva.

Savjet ministara usvojio je i ažuriranu mapu puta te zadužio DEP BiH da pripremi odluku Savjeta ministara o imenovanju radne grupe institucija BiH za realizovanje aktivnosti ciljeva održivog razvoja i izradu dokumenta Strateški okvir institucija BiH do 2030. godine, koji će sadržavati portfolio usmjeravajućih ciljeva za izradu srednjoročnog programa rada Savjeta ministara i srednjoročnih planova rada institucija BiH.

Na prijedlog Ministarstva bezbjednosti, Savjet ministara je usvojio Strategiju integrisanog upravljanja granicom u BiH za period 2019- 2023. godina i Akcioni plan za njeno sprovođenje.

Usvajanjem ove strategije stvaraju se uslovi da cjelokupni proces integrisanog upravljanja granicom u BiH bude harmonizovan i usklađen sa pravnim nasljeđem EU.

U saopštenju je navedeno da će novi koncept doprinijeti jačanju partnerstva, stabilnosti i privrednog prosperiteta, kako BiH, tako i zemalja regiona, boljoj koordinaciji i saradnji među svim relevantnim službama i agencijama koje su uključene u nadzor granice i kontrole na granici.

Realizacijom ciljeva iz Strategije biće dostignut funkcionalniji i efikasniji sistem upravljanja granicom u BiH, što će za rezultat imati povećanje ukupne bezbjednosti u BiH i njenih granica, te olakšan protok ljudi, robe i transportnih sredstava.

Akcionim planom definisani su konkretni zadaci sa mjerama i aktivnostima, rokovima, odgovornim tijelima uprave kao i napomenom iz kojih izvora će biti obezbijeđena finansijska sredstva za realizaciju postavljenih ciljeva, navedeno je u saopštenju.