Dom naroda

Zakon o krivičnom postupku po skraćenoj proceduri

  • 27.07.2018. 12:22

 Dom naroda parlamenta BiH odlučio je danas da po skraćenom postupku bude razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o krivičnom postupku BiH, predlagača Amira Fazlića iz SDA, koji je Predstavnički dom usvojio još u aprilu.

Delegati nisu prihvatili zahtjev Predstavničkog doma da ovaj zakonski prijedlog bude razmatran po hitnom postupku. 

Delegat iz reda srpskog naroda Dragutin Rodić /DNS/ rekao je da postoje pretpostavke za nastavak rada na ovom zakonu i da vrlo brzo bude nađeno zajedničko rješenje. 

"Trenutno ne postoji pravni vakuum kada je riječ o ovom zakonskom rješenju", istakao je Rodić. 

Burna reagovanja delegata izazvala je činjenica da razmatranju ove tačke dnevnog reda nije prisustvovao niko u ime predlagača Predstavničkog doma. 

Srpski delegat Sredoje Nović upitao je gdje su oni koji su jutros tražili usvajanje ovog zakona i govorili da će svi koji ne budu glasali za to zakonsko rješenje biti uz kriminalce. 

Delegat iz reda hrvatskog naroda Martin Raguž /HDZ 1990/ rekao je da je sve ovo odraz stanja u vlasti na nivou BiH i da ne postoji politička odgovornost. 

Usvajanje izmjena Zakona o krivičnom postupku BiH potrebno je radi sprovođenja odluke Ustavnog suda BiH, koji je još prošle godine proglasio neustavnim više odredaba ovog zakona. 

Neustavne odredbe Zakona o krivičnom postupku odnose se na mogućnost realizovanja posebnih istražnih radnji i vremensko ograničenje za njihovo sprovođenje, kao i na davanje svjedocima imuniteta od krivičnog gonjenja. 

Rok za izmjene zakona, odnosno sprovođenje odluke Ustavnog suda bio je 12. decembar prošle godine.

Tagovi:
  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:43 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 19:50 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:55 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.