Ljubav prema letjelicama

Autolimar Ljubiša sam napravio helikopter

 • Izvor: Telegraf
 • 26.05.2024. 21:25

Ljubiša Miletić (72), autolimar iz sela Skorica pored Ražnja, iako je zakoračio u osmu deceniju i dalje svakodnevno popravlja automobile i gotovo po čitav dan je u radionici, a malo slobodnog vremena koje ima posvećuje svom ljubimcu – helikopteru koji je sam napravio.

Ljubišina ljubav prema helikopterima potiče još iz vojničkih dana provedenih u Nišu u na jugu Srbije. Obezbjeđujući mjesta na koja su slijetali vojni helikopteri imao je priliku da razgovara sa pilotima i mehaničarima i tada je shvatio da bi i on sam mogao da napravi jednu letjelicu.

Najveći dio svog helikoptera napravio je 1985. godine i od tada ga stalno popravlja i usavršava, a nedavno je završio i garažu specijalno namijenjenu letjelici.

Miletić je za "Telegraf" kazao da je helikopter napravio po nacrtima koje je nabavio od poznanika inženjera, pilota i aviomehaničara.

Matura 1995. uprkos NATO bombama

Matura 1995. uprkos NATO bombama

“Konstrukciju letjelice napravio sam od specijalnih čeličnih cijevi tankih zidova, glavu elise nabavio sam na otpadu od starog ruskog helikoptera, motor od jednog citroena, a sjedište sam uzeo od fiće. Sve ostale dijelove sam napravio ručno ili su mi ih, po mojim nacrtima, napravili majstori koji imaju strugove i glodalice. Konstrukciju sa motorom napravio sam radeći danonoćno dvadesetak dana. Međutim, nakon toga punih 20 godina nisam uspio da nabavim elise kako bih ga kompletno sastavio”, objašnjava Ljubiša.

Nakon što je napravio elise od specijalnog aluminijuma nabavljenog u Njemačkoj, nastavio je da stalno usavršava svoju letjelicu.

“Dok sam bio mlad moja najveća želja je bila da makar malo letim helikopterom koji sam napravio. Sada više nemam takve snove jer je pilotiranje za mlade ljude, ali mi i dalje pričinjava veliko zadovoljstvo da stalno usavršavam svoju letjelicu. Popravljam automobile pa za 'svoju dušu' majstorišem oko helikoptera. Ono što je loše zamijenim dobrim, ono što je zastarjelo modernizujem. Nabavio sam mu i nov akumulator”, izjavio je Ljubiša.

Dodaje da će nakon što izbalansira elise, helikopter moći da se odvoji od tla i održava u vazduhu.

Pogledajte kako je Šmit odavao počast nacistima, a sada ismijava srpske žrtve

Pogledajte kako je Šmit odavao počast nacistima, a sada ismijava srpske žrtve

“Žao mi je što nisam stigao ranije do ove faze, da mogu malo i da ga provozam. Ovako mi je cilj da ga kompletno završim tako da kada neko dođe mogu da mu pokažem kako radi. Dolazili su kod mene, ali i dalje dolaze ljudi koji vole helikoptere. Ima među njima i pilota, avio-mehaničara, inženjera. Svima je zanimljivo što sam uspio sam da napravim letjelicu. Sada dok je u garaži i ne izgleda atraktivno jer zbog malog prostora moram da skidam elise da bi ga uparkirao, ali na otvorenom je sasvim drugačija slika ”, kazao je Ljubiša.

Prema njegovim proračunima do sada je u helikopter uložio preko 20.000 evra, ne računajući novac koji je uložio u garažu.


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 08:30 Еmisija: ATV jutro

  Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

 • 10:00 Serija: Istine i laži (12+)

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 11:00 Lovački saveti (R)

  TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

 • 11:30 Еmisija: Agrar (R)

  Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

 • 11:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 12:00 Teletrgovina

  Teletrgovina