Oko 2.500 komada

Banjaluka: Uništeno zaplijenjeno oružje

  • 01.12.2018. 19:10

Skoro 1.100 pušaka i pištolja, kao i 1.300 komada lakog oružja spaljeno je danas u krugu livnice metala Jelšingrad u Banjaluci. 

Sve to prikupljeno je, i zaplijenjeno, od građana Bosne i Hercegovine. Procjene su da u BiH postoji oko 16.000 tona nelegalnog oružja, koje mora da bude uništeno – upozoravaju iz  Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH.

"U akciji uništavanja malog i lakog oružja i njegovih komponenti učestvuje deset policijkih agencija u BiH, koje su donijele tu određene količine oružja koje su prikupile u svojim operativnim akcijama radom na terenu. Tu se nalazi određena količina oružja koju su građani dobrovoljno predali, kao i određena količina oružja u vlasništvu policijskih agencija u Bosni i Hercegovini", rekao je Ermin Pešto, Državni koordinator za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u BiH.

Prošle godine prikupljeno je, i uništeno, 10.800 komada oružja. Malo i lako oružje može da predstavlja opasnost jer je lako prenosivo preko granica, što posebno treba imati u vidu u borbi protiv nelegalne trgovine oružjem.

"Borba protiv prekograničnog, ozbiljnog i organizovanog kriminala sigurno uključuje i borbu protiv nezakonite proizvodnje i proliferacije svih vrsta oružja i njegovih komponenti. Količina nezakonitog i neregistrovanog oružja iz perioda konflikata iz 90-ih u BiH, ali i u regionu, je i dalje značajna", rekao je Ričard Vud, predstavnik Kancelarije EU u BiH i šef Odjeljenja za vladavinu zakona.

Za nelegalno posjedovanje oružja BiH nema zakon na državnom nivou, već na entitetskom, kantonalnom i za Distrik Brčko. Prema stavu Zakona o oružju i municiji Republike Srpske, oružje se može dobrovoljno predati u korist države. Građani su obavezni da predaju i dotrajalo oružje. Današnju akciju uništavanja  organizovali su  Koordinacioni odbor za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija u BiH i Centrom za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u istočnoj i jugoistočnoj Evropi.
 

Tagovi:
  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program