Zenica

Čovjek iz BiH ne može dobiti njemačku penziju zbog lične karte

 • Izvor: Agencije
 • 22.05.2024. 12:44

Ilija Bešlić rođen je u Zenici prije 70 godina. Živi u bratovoj kući već 30 godina, a brat je u Njemačkoj i teško obolio.

Dva puta je mijenjao ličnu kartu nakon što joj rok istekne, ali kada je došao treći put rekli su mu u policiji da mora donijeti bratovu saglasnost da može stanovati u kući. Valjda se u međuvremenu promijenio zakon.

Ilija je takođe radio u Njemačkoj 30 godina. Stekao je uslove za penziju ali kako ne može dobiti ličnu kartu ne može ostvarivati ni pravo na zarađenu penziju u Njemačkoj. Čak je deset godina taksirao u svom rodnom gradu.

"Usvojiti dokument 'Protest protiv kršenja opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i opšteg međunarodnog prava'"

Pored svih nedaća koje ga prate primio je na stan Mirnesa Smajića koji je jedno vrijeme noćivao ispod mosta na zeničkoj petlji. Njih dvojica zajedno nemaju ni jednu marku redovnih primanja, ali ipak se slažu i pomažu.


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 20:00 Lutrija RS, Loto

  Prenos izvlačenja dobitnih kombinacije igre na sreću Loto 7/39 Lutrije Republike Srpske.

 • 20:10 Еmisija: Priča se

  '''Politička, debatna, emisija ‘Priča se…’ donosi širok izbor aktuelnih tema, suprotstavljenih stavova, različitih uglova, činjenica i replika.

 • 21:20 Serija: Od jutra do sutra (12+)

  ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

 • 22:05 Serija: Ko te šiša (12+)

  ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

 • 22:35 Večernje vijesti

  Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

 • 22:50 Serija: Еl Čapo (16+)

  ''''Televizijska serija o jednom od najpoznatijih narko bosova - Joakinu "Еl Čapu" Guzmanu.