Duško Orašanin

Đakon eparhije Zahumsko-hercegovačke i primorske: Post je prilika čovjeku da ukroti svoje potrebe

  • Izvor: ATV
  • 03.05.2024. 19:50

Post je prilika čovjeku da ukroti svoje potrebe i instikte. Važno je da se posti i srijeda i petak, kao i četrdesetnica. Post je potreba svakog čovjeka, rekao je ovo gostujući u ATV-ovoj Temi dana đakon eparhije Zahumsko-hercegovačke i primorske, Duško Orašanin.

- Veliki petak je tužan dan, dolazi kao sam kraj, predulaz u Vaskrs. Možda tužan dan nije najidealniji opis koji bismo upotrijebili. Ako bismo slušali tekstove koje čitamo i pjevamo u crkvi, mogli bismo čuti da je to je dan stradanja, dan trpljenja. S toga mogli bismo reći da je to strašan dan, dan kada sve u čovjeku umukne, zaćuti, kada nastupi tišina - kaže đakon Duško Orašanin te dodaje:

- U pričama koje Hristos govori svojim učenicima, možemo čuti da, obraćajući se farisejima govori da učenici nemaju potrebu da poste dok je on sa njima, a kasnije kada ostanu sami, da poste. Veliki petak je trenutak najstrožijeg posta, potpune udaljenosti učenika od Hrista, jer ne znaju pred čim se nalaze. Na trenutak biva poljuljana njihova vjera, pa čak i kod samog Petra koji je bio oslonac vjere. U crkvama se ne služe liturgije na ovaj dan, sem u posebnim slučajevima, recimo ako se na Veliki petak desi neki značajan praznik. Plaštenica nam govori o trenutku unutar ovoga dana, koji označava vrijeme kada se završilo stradanje Hristovo na krstu i kada tijelo biva pogrebeno u grob. U jevanđeljima se to opisuje kao trenutak kada apostoli sa Josifom, čovjekom iz Arimateje koji je već imao pripremljen grob za sebe, odlaze da skinu tijelo sa krsta i da ga polože u grob, da ga sačuvaju od uništavanja - navodi đakon.

Kako kaže, post je ne samo uzdržavanje od hrane, nego i od ostalih potreba.

- Post je prilika čovjeku da ukroti svoje potrebe i instikte. Važno je da se posti i srijeda i petak, kao i četrdesetnica. Post je potreba svakog čovjeka i svako ima mogućnost da prema svojim sposobnostima posti. Ne samo uzdržavanje od hrane, nego i od ostalih potreba - ističe đakon Duško Orašanin.

Pratite nas i putem Vibera