Pravoslavlje

Danas je Sveti Grigorije, zaštitnik učitelja, pisaca...

  • Izvor: Kurir
  • 13.10.2023. 08:01

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas proslavljaju dan posvećen Svetom sveštenomučeniku Grigoriju Prosvetitelju.

Sveti sveštenomučenik Grigorije rođen je u znamenitoj familiji koja je bila srodna carskoj kući Persijskoj (caru Artabanu) i Jermenskoj (caru Kursaru).

Kada su ove dvije porodice međusobno zaratile, Grigorije se udaljio u Kesariju Kapadokijsku, gdje je primio hrišćanstvo, krstio se i oženio.

Nakon smrti supruge, vratio se u Jermeniju i stavio se u službu caru Tiridatu. Lijepo su sarađivali sve dok car nije saznao da je Grigorije hrišćanin. Uprkos silnim pokušajima, nije uspio da privoli Grigorija da se odrekne vjere, pa ga je na kraju bacio na muke.

Grigorije je tako završio u dubokoj jami ispunjenoj svakakvim otrovnim materijama. Međutim, u njoj je izdržao punih 14 godina. Car Tiridat nije odustajao od progonjenja hrišćana, pa je tako upao sa vojskom i u jedan ženski manastir gdje je zatekao 37 časnih sestara sa igumanijom Gajanijom.

Sve ih je pobio, ali je ubrzo nakon toga i sam car skrenuo pameću.


Kako će se isplaćivati borački dodatak za borce u Srpskoj koji su se prijavili prvi put

Kako će se isplaćivati borački dodatak za borce u Srpskoj koji su se prijavili prvi put

Njihova molitva na današnji dan Svetom Grigoriju treba da bude kratka i da glasi:

"Bio si nasljednik Apostola prijestolom i zajedničar duhom, bogonadahnuto djelo si našao u viđenju duhovnog uzrastanja: Zbog toga si uzdizao riječ istine i radi vjere si do krvi postradao, sveštenomučeniče Grigorije: Moli Hrista Boga da spase duše naše".

Carevoj sestri se tada, po predanju, u snu javio čovjek koji joj je nagovijestio da će njen brat ozdraviti kada Grigorije izađe iz jame. Odmah su to i učinili, i Grigorije je izliječio i krstio cara Tiridata.

Car ga je nakon toga imenovao episkopom Jermenije, pa je tako Grigorije nastavio da širi hrišćansku vjeru i umro je u dubokoj starosti, piše "Kurir".

Za života je Sveti Grigorije rukopoložio mnoge sveštenike, osnivao škole i postavljao u njima učitelje.

Osim Jermena krstio je i brojne Persijance, Asirce i Miđane.

Podigao je mnoge crkve i manastire, pa ga još zovu i Grigorije Prosvetitelj.

Zato se ovaj svetac smatra zaštitnikom učitelja, pisaca, misionara i svih onih koji žive kako bi znanje prenijeli drugima.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Narod priča

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela.