SPC

Danas Sretenje - medvjed određuje hoće li biti još zime

  • Izvor: Agencije
  • 15.02.2024. 07:12

Srpska pravoslavna crkva (SPC) danas slavi Sretenje Gospodnje. U crkvenom kalendaru ovaj dan je označen crvenim slovom.

Sretenje Gospodnje jedan je od najsvečanijih praznika hrišćanstva. Po jevrejskom zakonu, svako dijete je donošeno u hram 40 dana poslije rođenja. Četrdeseti dan po rođenju Isusa Hrista, Djeva Marija sa Josifom odlazi u Jerusalim u hram Božiji, noseći mladog Hrista, da ispuni dvostruki Gospodnji zakon, da se očisti od porođaja i da predstavi Gospodu svoje novorođenče koje je Simeon Bogoprimac primio na ruke.

Ovaj praznik je od suštinske važnosti za hrišćanstvo jer ukazuje na prvi susret Spasitelja Isusa Hrista sa ljudima.

Na Sretenje se sreću i razdvajaju zima i ljeto. Od Sretenja dani postaju duži, a noći kraće, pa se u narodu kaže "Sretenje obretenje".

Medvjed određuje kakva će biti zima

Oni koji žive u blizini zoološkog vrta, prognozu će ostaviti medvjedima. Vjeruje se da upravo ove životinje danas određuju kakvo će nas vrijeme čekati u narednom periodu. Ako je na Sretenje sunčan dan i medvjedi izađu iz jazbine i uplaše se svoje sjenke, pa se vrate nazad, vjeruje se da će zima potrajati još šest nedjelja.

Ako ne vidi sjenku, izaći će iz svojih pećina da potraže hranu i zima je gotova.

Koliko je ovo vjerovanje uvreženo dokaz su mnogobrojni posjetioci zoološkog vrta u Beogradu koji su ranije dolazili da vide ponašanje mečke Gordane.

Običaji i vjerovanja

Običaj je da se na Sretenje obavezno pale svijeće jer se smatra da plamen ima skrivenu čarobnu moć i da će kuću štititi od grmljavine i drugih nesreća.

Ovoga dana djevojke treba da paze kakvog će muškarca prvo sresti jer to može da odredi njenu sudbinu. Vjeruje se da će se udati za čovjeka poput onog kog je prvog srela tog dana.

Prema kanonu pravoslavne crkve Sretenje je svrstano u red Gospodnjih, ali i Bogorodičnih praznika, jer se na taj dan istovremeno veliča čistota Bogorodice koju je, kako kaže predanje, prvosveštenik Zaharija, otac Jovana Krstitelja, uveo u jerusalimski hram na mjesto određeno za djevojke.

Praznik se slavi od vremena cara Justinijana, u crkvenom kalendaru je obilježen crvenim slovom, a u Srbiji ima veliko značenje i simboliku. Slavi se i kao krsna slava.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: